Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DEMONSTRACIJA PREDNOSTI

POTPREDSJEDNIK VLADE SRBIJE Hrvatska blokada imat će najmanje tri štetne posljedice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska blokada otvaranja poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU-om imat će najmanje tri štetne posljedice, rekao je u srijedu srbijanski ministar trgovine i turizma i potpredsjednik vlade Rasim Ljajić.

Komentirajući otvaranje poglavlja 5 i 25, te blokadu poglavlja 26, Rasim Ljajić je rekao da je taj potez Hrvatske "čisto demonstriranje privilegiranog položaja zbog njezina članstva u EU".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi pravilnik Srbija i BiH zadovoljne odustajanjem Hrvatske od većih uvoznih pristojbi Slika nije dostupna Ministri Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije Beograd: Na sastanku o Agrokoru bez predstavnika Vlade i koncerna

"Blokada Hrvatske će imati najmanje tri štetne posljedice", rekao je Ljajić koji smatra da blokada nanosi štetu bilateralnim odnosima, hrvatskoj manjini u Srbiji i stavu srbijanske javnosti prema EU-u.

"Nanijet će ogromnu štetu ukupnim bilateralnim odnosima dviju zemalje, a utjecat će i na odnos javnosti i građana Srbije prema EU, jer će se zbog ovakvog uvjetovanja povećati broj onih koji se protive ulasku u EU" rekao je Ljajić.

On je u izjavi agenciji Tanjug rekao da se se blokadom hrvatska manjina u Srbiji "navodno štiti, a u biti joj se čini najveća šteta", jer je u uvjetima zaoštrenih odnosa između dviju država "teško očekivati da se mogu unaprijeđuvati prava bilo koje manjine".

Ljajić je 2004. kao tadašnji ministar za manjine potpisao Međudržavni sporazum o zaštiti nacionalnih manjina između Srbije i Hrvatske.

Po Ljajićevoj ocjeni, blokada poglavlja 26 zbog navodnog inzistiranja Hrvatske na zaštiti prava manjina "nema nikakve veze sa zaštitom prava manjina, već je prije svega čista demonstracija prednosti i privilegiranog položaja zbog članstva u EU".

Podsjećajući da u Srbiji živi 26 nacionalnih manjina, Ljajić se pita "je li moguće da se samo jedna od njih suočava sa problemima u obrazovanju, ili je posrijedi nešto drugo".

Tvrdi da je u području ljudskih i manjinskih prava u Srbiji "ostvaren najveći napredak u posljednjih 16 godina" i poručuje da je Srbija spremna sva otvorena pitanja rješavati bilateralno, kroz aktiviranje mješovitog povjerenstva za manjine predviđenog međudržavnim sporazumom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene