Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sirijski napadi

Rakete Patriot stigle u Tursku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačke rakete Patriot zemlja-zrak koje će biti raspoređene u Turskoj kako bi ju štitile od mogućih napada iz Sirije, stigle su u jednu luku na jugu zemlje, doznaje se od NATO saveza.

Jedan drugi brod s nizozemskim raketama Patriot također je stigao u tu luku i teret bi uskoro bi trebao biti iskrcan, dodao je taj izvor. Sukladno odluci NATO-a, Njemačka, Nizozemska, Sjedinjene Države predviđaju postaviti u Turskoj dva sustava Patriot i svaka zemlja po 350 vojnika.

Do početka veljače će šest sustava biti operativno: nizozemski u Adani, njemački u Marasu i američki u Gazianteu, trokutu na jugoistoku Turske, koja graniči sa Sirijom gdje bijesni građanski rat. Američka je vojska početkom siječnja poslala opremu i vojnike u sklopu te misije.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) uklonjena prepreka Kraj frustracijama: Turska je podržala ulazak Švedske u NATO Slika nije dostupna Napetosti i dalje rastu SVE ZBOG RUSIJE NATO ponudio pomoć Turskoj

>> 'Rakete u Turskoj mogu dovesti do svjetskog rata'

Rakete zemlja-zrak Patriot mogu u letu uništiti taktičke balističke rakete, krstareće rakete i zrakoplove. To je oružje već raspoređeno u Turskoj 1991. tijekom Zaljevskog rata i 2003. tijekom rata protiv Iraka.

Ankara je ponovno od NATO-a tražila njihovo raspoređivanje nakon niza sirijskih granatiranja turskog pograničnog teritorija krajem 2012. Turske vlasti i NATO inzistiraju na isključivo defenzivnom obilježju tog raspoređivanja, koje kritiziraju sirijski predsjednik Bašar al-Asad i Rusija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene