441258
441258
441258
441258
441258

'Rusi bi bili zadovoljni izlaskom Velike Britanije, Europa više ne bi bila toliko snažna'

  • , 23.06.2016., 19:29
  • Autor:
  • komentara

Još je nekoliko sati ostalo do zatvaranja birališta diljem Velike Britanije.

 
 
 
 
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Debata oko Brexita na svom je vrhuncu. vezanu uz to porazgovarali smo s profesorom međunarodnih odnosa Radovanom  Vukadinovićem.

Ovo je, kaže Vukadinović, bilo veliko lobiranje s dvije strane u kojem su sudjelovali i političari, biznismeni pa i političari iz inozemstva, kao primjerice, Barack Obama, koji je lobirao za ostanak te Donald Trump čije je mišljenje oprečno Obaminom.

Ovo je, smatra Vukadinović, bila izvanredna prilika za aktiviranje raznih političkih i društvenih snaga, no, cijelo vrijeme rasprave bio je prisutan jedan faktor straha.

'Faktor straha bio je prisutan, ako se prisjetimo referenduma u Škotskoj gdje se strahovalo što će biti s funtom, bankama, ušteđevinom, i ovog puta se govorilo o financijskim aspektima. Pobornici ostanka govorili su kako ostanak jamči sigurnost zemlje, oni koji su se zalagali za izlazak rekli su da će možda doći do jednog perioda krize , ali da bi za dvije godine prosperitet zakucao na vrata i da bi Britanija nakon toga mogla sama upravljati svojim stvarima', kaže profesor Vukadinović.

A što ako Velika Britanija doista izađe? Kakva će biti Europska unija bez Velike Britanije?

'Ako se to dogodi onda će EU biti nešto posebno, nešto novo, Odnos prema velikim silama će se promijeniti, odnosi na samom kontinentu će se promijeniti i Britanija će izgledati drugačije nego danas. Nekima bi izlazak Velike Britanije odgovarao, nekima ne bi. SAD bi bile jako nezadovoljne, Rusija bi bila zadovoljna jer Europa ne bi bila toliko snažna', zaključuje Vukadinović.
 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se