452861
452861
452861
452861
452861

ISPOVIJEST LOVCA NA TITA Kako smo pokušali likvidirati Josipa Broza

  • , 08.10.2016., 12:23
  • Autor:
  • komentara

Nesuđeni svećenik Radoš Stevlić bio je član grupe koja je pokušala nekoliko puta ubiti Josipa Broza Tita.

 
 
 
 
Josip Broz Tito (Foto: AFP)
Josip Broz Tito (Foto: AFP)

Kao student Teološkog fakulteta, Radoš Stevlić bio je dio grupe koja se spremala likvidirati jugoslavenskog maršala. Priključio joj se jer su do njega došle prijetnje da će ga komunisti ubiti.

Svoj prvi bombaški napad izveli su 70-tih godina.

"Prva akcija bila je tzv. Šest svetosavskih bombi. U isto vrijeme šest je bombi eksplodiralo u konzulatima Jugoslavije u New Yorku, Torontu, Chicagu, Los Angelesu, San Franciscu i Clevelandu. Smatrali smo da je neophodno da se Josip Broz Tito ukloni. Najbliže tome bili smo kada je drugi put dolazi u Ameriku, u Philadelphji. Onda smo imali snajperiste koji su čekali da ga 'skinu' za vrijeme hoda od aviona do terminala', ispričao je Stevelić.

No, srećom po Tita, grupa nije imala uspjeha ni tada kao ni onda kada je maršal stigao u Bijelu kuću jer je prilaz njegovom automobili bio nemoguć.

Uslijedila su uhićenja, suđenja i dugogodišnji zatvor zbog terorizma. Stevelić je dobio 10 godina. Danas kaže, kada bi mogao vratiti vrijeme, ne bi više nikad napravio isto.

"Svi smo mi udarali glavom o zid, zid je ostao čitav, a glave su popucale', kazao je za televiziju Prva, a prenosi B92.

Tito je prema nekim povjesničarima preživio čak 30 pokušaja atentata.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se