Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici progovorili

Otkriveno: Evo kako je raditi u tvornici odjeće Ivanke Trump

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici koji rade u tvornici odjeće, koja nosi potpis Ivanke Trump, žale se na verbalno zlostavljanje i nemoguće zahtjeve.

Zaposlenici u tvornici odjeće Ivanke Trump govore kako su plaćeni tako malo da ne mogu živjeti sa svojom djecom, kako ih se redovito zastrašuje, a žene se bonusima potiče na rad za vrijeme menstruacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlostavljanje u Srbiji Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini" Strava u Vrbovcu - 2 Strava kod Vrbovca Obitelj zlostavljala petoricu muškaraca s mentalnim teškoćama: Tukli ih remenom, izgladnjivali i tjerali na prisilni rad

The Guardian je razgovarao s više od desetak radnika u Subangu u Indoneziji, gdje zaposlenici opisuju da je plaća, koja je jedna od najnižih minimalnih plaća u Aziji, u suprotnosti sa zahtjevima koji su nevjerojatno visoki.

Pritužbe radnika dolaze tjedan dana nakon što su radnički aktivisti istraživali moguća zlostavljanja u tvornici. Naime, aktivistička grupa tvrdi da je otkrila niz nepravilnosti, uključujući plaće koje su ispod kineske zakonske minimalne plaće, menadžere koji su verbalno zlostavljali radnike te navode postojanje "kršenja prava žena".

Alia, jedna od radnica, kaže kako su plaće toliko male da ona i njezin muž svojih dvoje djece vide tek jednom mjesečno, kada si mogu priuštiti novac za benzin. Kad je Aliji spomenuta knjiga Ivanke Trump o ženama na radnom mjestu, samo se nasmijala.

Druga radnica, Yuma, koja je mlada neudata žena, rekla je: "Drago mi je što radim u Bumi. Moji roditelji su poljoprivrednici i to je naporan posao. Ovdje barem postoji klima-uređaj".

Žene koje su stalni zaposlenici u tvornici Buma dobivaju određene ustupke: tromjesečni plaćeni porodiljni dopust (obično podijeljen između šest tjedana trudnoće i šest tjedana nakon poroda), zdravstveno osiguranje i mjesečni bonus od 10,50 dolara, u slučaju da ne uzmu slobodne dane tijekom menstruacije.

Sedam radnika izjavilo je da su bili podvrgnuti verbalnom zlostavljanju, najčešće su nazivani "životinjama, idiotima i majmunima".

Osim toga, Buma ima obrazac otpuštanja radnika neposredno prije Ramazana, kako bi izbjegli plaćanje "odmora u vjerske svrhe". Naime, indonezijski zakon propisuje da svi radnici imaju pravo na odmor u skladu s njihovom religijom.

Niti jedan od radnika koji je razgovarao s Guardianom nije izrazio želju za određenom pobunom, navodeći strah od otpuštanja i opće mišljenje da njihov rad nije toliko loš. Primjerice, jedna je radnica rekla kako je "dobrovoljno" radila prekovremeno gotovo svaki dan, jer nikad nisu ispunjavali zadane ciljeve.

Ivankinu je brendu tijekom kampanje njezina oca neto prodaja porasla za gotovo 18 milijuna dolara, prema podacima G-III.

Odjel za odnose s javnošću Ivanke Trump odbilo je ponuditi bilo kakav komentar vezan uz ovu situaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene