Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srpski član predsjedništva

Radmanović poziva Komšića da 'opozove poziv na oružje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović danas je optužio svog hrvatskog kolegu iz bosanskohercegovačkog državnog vrha Željka Komšića da poziva na rat zatraživši istodobno od njega da 'povuče poziv narodu da se naoruža'.

Nebojša Radmanović je novinarima u Sarajevu kazao kako je nedavna izjava Željka Komšića kako će u slučaju pokušaja Republike Srpske da se odcijepi u BiH mnogi s oružjem u ruci stati u obranu države, to zapravo 'najozbiljnija unutarnja prijetnja' koja se mogla čuti u posljednje vrijeme.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima - 7 "Uništava sve pred sobom" FOTOGALERIJA U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima: "Izrael je najgori okupator na svijetu"

'Koga on (Komšić) to poziva da se naoruža i s kojim oružjem', postavio je pitanje Radmanović dodajući kako ovo ponovo otvara i problem golemih količina skrivenog oružja u BiH poput onoga koje je prije mjesec dana pronađeno kod Tešnja u središnjoj Bosni što je, po njegovu sudu, veoma brzo zaboravljeno.

>> Komšić: Pokuša li se RS odcijepiti bit će rata

Radmanović je od Komšića zatražio da 'opozove svoj poziv na oružje' a na novinarski upit nisu li opetovane Dodikove prijetnje o odcjepljenju RS također prijetnja unutarnjoj sigurnosti odgovorio je kako on za takve pozive nije čuo.

'Ni jednom nisam pročitao da je Milorad Dodik eksplicitno tražio odcjepljenje (RS) ali jesam pročitao da je govorio o aspiraciji srpskog naroda da živi u samostalnoj državi što bi trebao provjeriti na referendumu', kazao je Radmanović koji je ujedno visoki dužnosnik Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Radmanović je ocijenio kako je BiH uz unutarnje suočena i s vanjskih prijetnjama koje je ocijenio 'neprihvatljivima i kontraproduktivnima'.

Pojasnio je kako misli prije svega na one koje dolaze od Europske komisije da će zbog izostanka provedbe reformi BiH ostati bez sredstava iz IPA fondova ili da neće biti priznati rezultati izbora planiranih za narednu godinu ukoliko se do tada ne eliminira diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina iz ustava i izbornog zakonodavstva.

'Ovo je etnički podijeljena zemlja i u njoj nije lako provesti promjene', kazao je Radmanović optuživši EK da 'pogrešno potpuno postupa prema BiH'.

>> Dodikov odgovor Komšiću: Republika Srpska će se od BiH odvojiti mirnim putem, a ne oružjem

Predložio je da Bruxelles s političarima u BiH strpljivo nastavi pregovore kako bi se došlo do željenih rješenja a istodobno je sugerirao kako je najbolje da se za provedbu presude 'Sejdić-Finci' Europskog suda za ljudska prava usvoji asimetričan način izbora članova Predsjedništva BiH.

To bi u praksi značilo da se jedan član državnog vrha bira izravno iz Republike Srpske bez etničkog predznaka dok bi se ostala dva člana iz Federacije BiH birala glasovanjem u državnom parlamentu.

Takvo su rješenje ranije odlučno odbacile bošnjačke političke stranke dok je ono za HDZ BiH i HDZ 1990. načelno prihvatljivo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene