Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamere Nove TV u logoru smrti

Radili su za naciste, bili su mučeni, a sami su sebi izrađivali ljesove...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamdeset je godina prošlo od oslobođenja koncentracijskog logora - Auschwitz. Dio ubijenih u Auschwitz je stigao iz koncentracijskog logora Terezin. Kroz koncentracijski logor je tijekom Drugog svjetskog rata prošlo više od 140 tisuća ljudi. Najmanje 33 tisuće su umrle ili ubijene.

Šezdesetak kilometara od Praga nalazi se Terezin, gradić u kojem je prije drugog svjetskog rata živjelo oko 7 tisuća ljudi! Terezin svijet poznaje po zločinima nad Židovima.

Pročitajte i ovo Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana Slika nije dostupna Sve zbog koronavirusa Drastično pao broj noćenja u jednoj od omiljenih turističkih destinacija u Europi

Terezin nije bio običan logor bio je to gotovo cijeli grad pretvoren u geto. U koji su prvo dovođeni Židovi iz Češke, a potom iz ostatka Europe gdje su morali naučiti živjeti kao zatvorenici.

Kroz geto je tijekom rata prošlo oko 140 tisuća ljudi. Smješteni u sobe, ponekad i po dvadesetoro njih u malom prostoru. Radili su za naciste, bili mučeni, bez hrane i lijekova mnogu su pušteni da umru.

Za dlaku izbjegla smrt - 'Ušli smo u tu prostoriju s kamenim podom i otvorima na stropu'

Početkom rata u Terezin je dovedeno puno starih i bolesnih. Tijekom okupacije ovdje je ukupno umrlo vise od 33 tisuća ljudi. Ono što je najstrašnije, mnogi od njih sami su sebi izradili ljesove u kojima su kasnije bili pokopani.

U Terezinu nije bilo plinskih komora, ovdje su se bojali pruge i vlaka. Oni koji su bili dovezeni do pruge i ukrcani u neki od vagona znali su da povratka nema. Ostanak u Terezinu mnogima je značio šansu da će preživjeti.

Iz Terezina je više od 87 tisuća ljudi odvezeno u logore smrti poput Auschwitza i Treblinke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene