Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar obrane SAD-a

"Radili smo kako smo rekli: Pomicali smo flotu gdje smo htjeli, ali krajnje odredište je Sjeverna Koreja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog trenutnih tenzija i mogućih problema na Korejskom poluotoku, Donald Trump je prije više od 10 dana naglasio da je upućena „flota, veoma moćna“ kao upozorenje Sjevernoj Koreji. Prije tjedan dana svi su bili uvjereni da se Carl Vinson flota zbilja kreće prema Sjevernoj Koreji, no flota je zapravo išla u drugom smjeru iako joj je krajnje odredište bio Korejski poluotok.

Carl Vinson flota, koja se sastoji od jednog nosača zrakoplova, dva protu-projektilna broda, ratnog kruzera te nekoliko različitih zračnih jedinica, imala je naredbu da plovi sjeverno nakon što je isplovila iz Singapura 8. travnja. Ipak, tjedan poslije, mornarica je objavila fotografiju koja je zapravo pokazala da je Carl Vinson flota zapravo plovila u supotnom smjeru, između Indonezijskih otoka, Sumatre i Jave, više od 5 kilometara van najavljenog smjera prema Korejskom poluotoku.

Izgleda da je čitava zbunjujuća situacija počela s jednim javljanjem američkog Pacifičkog zapovjedništva koje je „moglo biti objašnjeno malo jasnije“, kako je rekao u anonimnosti jedan od službenika iz Ministarstva obrane.

Pacifičko zapovjedništvo, 9. travnja, najavilo je da flota plovi prema „Zapadnom Tihom Oceanu“, te je i sam glasnogovornik zapovjedništva povezao taj potez s „nerazboritim, neodgovornim i destabilizirajućim programom nuklearnih testiranja Sjeverne Koreje.“

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran" Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."


Nekoliko dana kasnije, ministar obrane Jim Mattis, izjavio je novinarima kako je Carl Vinson „na putu prema gore.“ Kako stvar ne bi ostala upitna i sam Donald Trump je rekao da Sjedinjene Američke Države šalju brodove: „Armadu, veoma moćnu“, naglasio je.

"Nisu naveli netočno", službenici iz mornarice sada pojašnjavaju i dodaju: "samo što se promjena smjera prema Korejskom poluotoku još nije dogodila."

Osim toga, jedan od tajnika Bijele kuće, Sean Spicer, na press konferenciji negirao je kako je Trumpova administracija ikoga zavaravala.

Unatoč raznim izjavama nekoliko dužnosnika, ni sada nije potpuno jasno zašto je flota ostala u Jugooistočnoj Aziji ili zašto Trumpova administracija nije točno potvrdila gdje se nalazi. U utorak je Pacifičko zapovjedništvo samo javilo kako je flota završila vojne vježbe te da kreće u smjeru Korejskog poluotoka.



„Nakon odlaska u Singapur, 8. travnja i naknadnog otkazivanja lučkog posjeta Perthu, flota je imala priliku završiti prethodno zakazane vojne vježbe s Australijom u međunarodnim vodama na sjevernozapadnoj obali Australije.“, rekao je glasnogovornik Pacifičkog zapovjedništva. „Carl Vinson flota plovi sjeverno prema Zapadnom Tihom Oceanu kao mjera opreza.“

Ministar obrane, Jim Mattis se u srijedu na press konferenciji izjasnio kako su se trudili „uvijek biti otvoreni oko onoga što rade te smo i najavili da ćemo mijenjati Vinsonov smjer. Flotu, kao što sam i najavio u izvješću, micali smo gore i dolje po Zapadnom Tihom Oceanu i radili smo upravo to što smo i rekli – a to je da smo pomicali flotu.“



„Ne želimo davati detalje kretanja naših brodova unaprijed, ali ne želimo ni igrati igre govoreći da nismo mijenjali smjer, kada smo ga zapravo promijenili. Tako da radimo upravo ono što smo rekli da ćemo napraviti. Flota će krenuti putem i ja ću odrediti kada će doći tamo i gdje će doći,“ izjavio je Mattis i na kraju naglasio kako će „Vinson biti dio mjera opreza koje će poduprijeti američke saveznike u sjevernozapadnom Tihom Oceanu.“

Južnokorejski i američki mediji izvještavaju da se Carl Vinson flota očekuje u području Korejskog poluotoka do 25. travnja, taman prije nego Sjeverna Koreja obilježava godišnjicu uspostavljanja vojske.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene