458660
458660
458660
458660
458660

Računovođa osuđen na 4 godine zatvora: ''To će biti trajna poruka''

  • , 28.11.2016., 16:53
  • Autor:
  • komentara

Njemački sud je potvrdio kaznu četverogodišnjeg zatvora bivšem računovođi u Auschwitzu Oskaru Groeningu (95) osuđenom za "pomaganje" u ubojstvu 300.000 Židova, doznaje se u ponedjeljak od njegova odvjetnika.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Savezni sud u Karlsruheu odbio je 20. rujna Groeningovu žalbu na presudu koju je u srpnju 2015. donio sud u Lunebourgu, rekao je za AFP odvjetnik Hans Holtermann koji je dodao da je jutros primio odluku njemačkog Vrhovnog suda kojom presuda postaje konačna.

Sud je također odbio žalbu nekoliko tužitelja koji su osporavali presudu.

Njemački pravni stručnjaci su očekivali ovakvu odluku jer prvi put potvrđuje presudu za "pomaganje" u holokaustu, bez dokaza za konkretno postupanje u istrebljivanju Židova.

"Ovakva odluka (...) jasno potvrđuje da su svi koji su sudjelovali" u istrebljivanju u Auschwitzu "jednako odgovorni i krivi", ocijenio je u priopćenju Christoph Heubner iz Međunarodnog odbora za Auschwitz.

"To će biti trajna poruka za buduća suđenja za genocid", dodao je.

Oskar Groening koji je priznao "moralnu odgovornost" i ispričao se, osuđen je 15. srpnja 2015. na četiri godine zatvora zbog toga što je prihvatio "siguran uredski posao" u Auschwitzu, poznatom nacističkom logoru u kojemu se provodio holokaust.

Oko 1,1 milijuna ljudi, među kojima milijun Židova, smaknuto je od 1940. do 1945. u Auschwitz-Birkenauu koji je sovjetska vojska oslobodila krajem siječnja 1945. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se