Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan mrtav, 250 uhićenih

Racija u džamijama: Pronašli granate, mačete, IS-ove zastave...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kenijska policija ubila je mladića i uhitila 250 mladih osoba u raciji dviju džamija u Mombasi, tvrdeći da se ondje novače militanti i skriva oružje, rekao je u ponedjeljak visoki kenijski dužnosnik.

Kenijske vlasti nastoje razbiti ekstremističke mreže koje smatra odgovornima za niz napada u obalnom dijelu zemlje, vjerujući da brojne unovačene ekstremiste nadahnjuje somalska islamistička grupa Al Shabaab.

Pročitajte i ovo Ilustracija povezuju ih s Hezbolahom Velika racija u Njemačkoj: Stotine policajaca upalo u više od 50 objekata, love pomagače terorista Ilustracija Racija Velika akcija: 300 policajaca upalo u centar za ilegalne migrante, poznato što su tražili

"Ove su džamije poznate po tome da radikaliziraju našu mladež i novače ih u Al Shabaab", rekao je za Reuters nakon policijske akcije visoki dužnosnik uprave u okrugu Mombasa, Nelson Marwa.

Kenija je poslala trupe u Somaliju u sklopu mirovnih snaga zemalja Afričke unije, a članovi Al Shabaaba, koji su 2013. počinili krvavi napad na trgovački centar u Nairobiju, otamo žele izvući kenijske i ostale afričke vojnike.

Somalija: 80 mrtvih u napadu kenijskih aviona na baze al Šababa

U policijskom izvješću stoji da se u dvjema džamijama nalazila 251 osoba. Policija je privela 250 mladih, uz objašnjenje da su ondje prisustvovali vojnoj obuci. Također se navodi da je jedan muškarac ubijen u trenutku kada je na policiju pokušao baciti granatu.

Šef policije u Mombasi novinarima je rekao da je u akciji uz osam granata, pištolj, šest metaka, mačete i bodeže zaplijenjeno i više prijenosnih računala, mobilni telefoni te video snimke čiji se sadržao odnosio na bivšega vođu al Qaede Osamu bin Ladena.

Šef lokalne grupe za obranu građanskih prava Hussein Khalid rekao je da je policija nepošteno privela muslimansku mladež, produbljujući na taj način u muslimanskoj zajednici koja otprije optužuje vladu u većinski kršćanskoj Keniji da im je nesklona. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene