445059
445059
445059
445059
445059

QUEZON CITY - NAJSTRAŠNIJI ZATVOR NA SVIJETU 'Mnogi polude. Više ne mogu normalno razmišljati'

  • , 31.07.2016., 12:05
  • Autor:
  • komentara

Quezon City u Manili najnapučeniji je zatvor na svijetu.

 
 
 
 
Quezon City zatvor najnapučeniji je na svijetu (Foto: AFP)
Quezon City zatvor najnapučeniji je na svijetu (Foto: AFP)

U zatvoru Quezon City u Manili nalazi se 3800 zatvorenika, gotovo pet puta više nego što je predviđeno veličinom objekta. Malo je reći da su uvjeti u kojima zatvorenici užasni i nehumani, a o tome svjedoče i najnovije fotografije.

Pravosudni sustav Filipina dugo je u kaosu, a situacija se samo pogoršala od kada je novi predsjednik Rodrigo Duterte krenuo u 'krvavi rat' protiv narko-mafije. Čak je građane pozvao da slobodno pucaju na dilere.

Zatvorenici a 90 posto među njima je onih koji godinama čekaju da im završi suđenje, leže na podu i stepenicama. Neki su čak prisiljeni spavati stojeći ili sjedeći. Na 130 muškaraca jedan je zahod, a higijenski uvjeti su katastrofalni, pa zatvorenici često obolijevaju od tuberkuloze, infekcija kože, dijareje i sepse.

'Mnogi polude. Više ne mogu normalno razmišljati. I najmanji pokret i već ćete u nekoga ili nešto udariti', ispričao je Mario Dimaculangan, jedan od zatvorenika s najdužim stažem u zloglasnom zatvoru. Tamo se nalazi od 2001. godine nakon što je optužen za ubojstvo političkog rivala, no sudski postupak još traje jer se godišnje održava samo jedno ročište.

Slični su uvjeti i u ostalim filipinskim zatvorima, potvrdila je Nymia Pimentel Simbulan iz udruge za ljudska prava. U zatvorima je mnogo mladih muškaraca pa ako i nakon višegodišnjeg sudskog postupka budu oslobođeni, njihovi su životi boravkom u zatvoru gotovo nepovratno uništeni, piše Independent.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se