Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubitak 113 milijuna kuna na dan

Qantas prizemljio sve zrakoplove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska zrakoplovna kompanija Qantas priopćila je u subotu da je prizemljila sve svoje zrakoplove zbog spora sa zaposlenicima, što će je koštati 20 milijuna australskih dolara (113 milijuna kuna) na dan.

Qantas navodi u priopćenju da će od ponedjeljka navečer službeno biti prekinut rad sa svim zaposlenicima zbog spora sa sindikatima mehaničara, pilota i uslužnog osoblja.

'Kao prvo, ta tri sindikata drže se svojih nemogućih zahtjeva koji nemaju veze samo s plaćama nego i sa pokušajima sindikata da nam diktiraju kako da vodimo posao', rekao je direktor Qantasa Alan Joyce. 'Oni namjerno destabiliziraju tvrtku i klijenti sada odlaze od nas', istaknuo je.

Sindikati su poduzeli seriju štrajkova od rujna zbog plaća i protivljenja Qantasovim planovima da smanji rastuće troškove.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?''

Potez bez presadana u zračnoj industriji

Ovaj potez bez presedana u zračnoj industriji iznenadio je australsku vladu i osramotio premijerku Juliju Gilard, koja je domaćica summita Comonwealtha u Perthu. Neki od čelnika tih zemalja imali su karte za letove Qantasa u nedjelju.

'Jako sam zabrinut za budućnost Qantasa. Vlada se hitno obratila sudu i zatražila zabranu svih akcija i uprave i sindikata', izjavio je ministar prometa Anthony Albanese.

Sud za radne sporove će održati hitnu sjednicu u subotu navečer i ukoliko po postupi po zahtjevu vlade Qantas će morati ponovo poletjeti u nedjelju.

>> Pet malih štakora spriječilo polijetanje zrakoplova

Otprilike 70 tisuća putnika pogođeno je ovom odlukom uprave Qantasa, a otkazano je dosad 600 letova. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene