Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa mora podmiriti račun

Putinu strpljenje pri kraju! Ukrajina za plin duguje 2,2 milijarde dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko polovice ruskog plina u Europsku uniju stiže preko Ukrajine. Zato je upozorenje Moskve o mogućem prekidu opskrbe Ukrajine izazvalo strah od nove plinske krize.

Europska komisija pozvala je u petak Rusiju da poštuje svoje plinske ugovore nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio Europu da bi njezina opskrba mogla biti ugrožena ako ne pomogne Ukrajini da plati plinski dug Ukrajine, javljaju svjetske novinske agencije.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

'Europa je pouzdani plinski klijent i očekujemo od našeg opskrbljivača da ispuni svoje obveze', izjavila je glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hansen.

Ministar Ivan Vrdoljak: Ne ovisimo o ruskom plinu i njihove prijetnje nas ne ugrožavaju

Rusija zadovoljava oko četvrtine europskih potreba za plinom, a pola od te količine teče plinovodima preko Ukrajine. Govoreći na brifingu za novinare dan nakon što je Putin upozorio da je Moskva umorna od ukrajinskog duga koji vlasti u Kijevu ne podmiruju, dužnosnici Komisije su izjavili da nema prekida isporuka plina Europi.

'Opskrba plinom je normalna i stabilna i očekujemo da sve strane poštuju svoje obveze', rekla je glasnogovornica Komisije za energetiku Sabine Berger. Plinske rezerve trenutačno iznose 37 milijardi kubičnih metara ili oko 50 posto ukupnog kapaciteta 'i nekoliko zemalja članica nadopunjuje', dodala je Berger.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pisao je čelnicima 18 zemalja da bi Rusija mogla prekinuti opskrbu Ukrajine plinom, ne plati li ta zemlja na vrijeme svoje račune za plin, a upozorio je i da bi moglo doći do restrikcije isporuke plina Europi.

Glas Rusije javlja da je pismo otišlo na 16 adresa i, osim predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića, navodi da je riječ o čelnicima Francuske, Njemačke, Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Turske, Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije, Bugarske i Moldavije.

Što je Putin poručio Europi? 'Samo je jedan izlaz iz ove situacije'

Ukrajina Rusima za plin duguje 2,2 milijarde dolara, tvrdi Putin u pismu u kojem jasno daje do znanja da mu je strpljenje pri kraju, piše Reuters. U pozivu na hitne konzultacije s Europom, u svezi sa stabiliziranjem ukrajinskoga gospodarstva, Putin je u pismu europskim čelnicima napisao i kako je za neprekinut protok plina nužno u ukrajinska spremišta upumpati 11,5 milijarda kubičnih metara plina, što stoji pet i pol milijarda dolara.

Europski čelnici još nisu odgovorili na Putinov poziv na hitne razgovore o rješavanju ukrajinskog plinskog duga i njegovog mogućeg utjecaja na isporuke plina, izjavio je u petak Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Peskov je odgovorio na američke optužbe da Rusija koristi energiju kao sredstvo prisile rekavši da SAD nije klijent te da stoga nije njegova stvar da dovodi u pitanje cijenu koju je Moskva odredila Ukrajini za isporuku plina. Rusija je udvostručila cijenu plina za Ukrajinu otkako je s vlasti zbačen Viktor Janukovič. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene