Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nooskop

MISTERIJ Novi Putinov šef kabineta ima čudnovati uređaj kojim skenira ljude i novac?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi šef kabineta Vladimira Putina, Estonac Anton Vajno, obavijen je velom misterije. Službena biografija otkriva vrlo malo, a intervjue nije davao. Ipak, mediji su nešto 'iskopali'.

44-godišnji Anton Vajno Estonac je rođen u Talinu. Diplomirao je na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose (MGIMO) i potom radio u ruskoj ambasadi u Tokiju. Nakon toga se vratio u Rusiju i radio u Ministarstvu vanjskih poslova te 2004. prešao u Kremlj. Od 2012. godine. bio je zamjenik bivšeg šefa kabineta ruskog predsjednika Sergeja Ivanova. Njegov djed Karlo Vajno je u vrijeme SSSR-a bio prvi sekretar Centralnog komiteta KP Estonije, a otac Eduard Vajno je dužnosnik u Privrednoj komori Rusije.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

O njegovoj karijeri i i radu se vrlo malo zna. Biografija ne otkriva mnogo, a intervjue nije davao. Ipak, ruski BBC proveo je 'istragu' o akademskom radu novog šefa kabineta Vladimira Putina. Ima magisterij iz ekonomije i doprinio je raznim znanstvenim publikacijama. 2012. godine u specijaliziranom časopiosu 'Ekonomija i pravo' pojavio se članak 'Kapitalizacija budućnosti' koji potpisuje AK Vajno i za kojeg se vjeruje da ga je napisao upravo šef kabineta ruskog predsjednika, piše BBC.

Članak je napisan stručnim jezikom i popraćens s mnogo kompleksnih dijagrama, tabela i grafikona. Svi koji su ga posljednjih dana vidjeli kažu kako ga je gotovo nemoguće razumijeti. Radi se o novim načinima organiziranja i shvaćanja društva.

Autor članka pojašnjava kako se ekonomija i društvo općenito postali previše kompleksni da bi se njima rukovalo na tradicionalne načine te da vlasti moraju pronaći nove načine na koje će ih regulirati i kontrolirati. U članku se spominje i misteriozna naprava - nooskop, koji, kako je objašnjeno 'može ući u globalnu svijest i 'detektirati i registrirati promjene u biosferi i ljudskim aktivnostima'.

Taj je 'nooskop' ovaj tjedan u Rusiji uznemirio mnoge. Svi se pitaju postoji li zaista takav uređaj, što on radi i je li Vajno bio ozbiljan. 

BBC je došao do Viktora Sarajeva, nagrađivanog ekonomista i poslovnog čovjeka koji je koautor brojnih članaka s Antonom Vajnom. Sarajev je opisao nooskop kao 'uređaj koji skenira transakcije ljudi, stvari i novca'. Pojasnio je kako će taj izum imati jednaku važnost kao teleskop i mikroskop. Ipak, nije rekao je li ta naprava stvarno postoji ili je još uvijek u razvoju.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene