447190
447190
447190
447190
447190

MISTERIJ Novi Putinov šef kabineta ima čudnovati uređaj kojim skenira ljude i novac?

  • , 20.08.2016., 08:41
  • Autor:
  • komentara

Novi šef kabineta Vladimira Putina, Estonac Anton Vajno, obavijen je velom misterije. Službena biografija otkriva vrlo malo, a intervjue nije davao. Ipak, mediji su nešto 'iskopali'.

 
 
 
 
Novi šef kabineta ruskog predsjednika Anton Vajno (Foto: AFP)
Novi šef kabineta ruskog predsjednika Anton Vajno (Foto: AFP)

44-godišnji Anton Vajno Estonac je rođen u Talinu. Diplomirao je na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose (MGIMO) i potom radio u ruskoj ambasadi u Tokiju. Nakon toga se vratio u Rusiju i radio u Ministarstvu vanjskih poslova te 2004. prešao u Kremlj. Od 2012. godine. bio je zamjenik bivšeg šefa kabineta ruskog predsjednika Sergeja Ivanova. Njegov djed Karlo Vajno je u vrijeme SSSR-a bio prvi sekretar Centralnog komiteta KP Estonije, a otac Eduard Vajno je dužnosnik u Privrednoj komori Rusije.

O njegovoj karijeri i i radu se vrlo malo zna. Biografija ne otkriva mnogo, a intervjue nije davao. Ipak, ruski BBC proveo je 'istragu' o akademskom radu novog šefa kabineta Vladimira Putina. Ima magisterij iz ekonomije i doprinio je raznim znanstvenim publikacijama. 2012. godine u specijaliziranom časopiosu 'Ekonomija i pravo' pojavio se članak 'Kapitalizacija budućnosti' koji potpisuje AK Vajno i za kojeg se vjeruje da ga je napisao upravo šef kabineta ruskog predsjednika, piše BBC.

Članak je napisan stručnim jezikom i popraćens s mnogo kompleksnih dijagrama, tabela i grafikona. Svi koji su ga posljednjih dana vidjeli kažu kako ga je gotovo nemoguće razumijeti. Radi se o novim načinima organiziranja i shvaćanja društva.

Autor članka pojašnjava kako se ekonomija i društvo općenito postali previše kompleksni da bi se njima rukovalo na tradicionalne načine te da vlasti moraju pronaći nove načine na koje će ih regulirati i kontrolirati. U članku se spominje i misteriozna naprava - nooskop, koji, kako je objašnjeno 'može ući u globalnu svijest i 'detektirati i registrirati promjene u biosferi i ljudskim aktivnostima'.

Taj je 'nooskop' ovaj tjedan u Rusiji uznemirio mnoge. Svi se pitaju postoji li zaista takav uređaj, što on radi i je li Vajno bio ozbiljan. 

BBC je došao do Viktora Sarajeva, nagrađivanog ekonomista i poslovnog čovjeka koji je koautor brojnih članaka s Antonom Vajnom. Sarajev je opisao nooskop kao 'uređaj koji skenira transakcije ljudi, stvari i novca'. Pojasnio je kako će taj izum imati jednaku važnost kao teleskop i mikroskop. Ipak, nije rekao je li ta naprava stvarno postoji ili je još uvijek u razvoju.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se