Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Staljinistički sud

PUTINOV ČOVJEK: 'Takve ljude treba tretirati kao izdajice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni političari i aktivisti kažu da su ih te riječi uznemirile, a neki smatraju da bi trebala reagirati policija.

Utjecajni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina optužio je u srijedu oporbu da pokušava gospodarsku krizu iskoristiti za destabilizaciju zemlje i u staljinističkoj maniri sugerirao da bi nekim pojedincima trebalo suditi za sabotažu.

Pročitajte i ovo Juraj Cintula Obučavali ih Rusi Procurile fotografije koje bacaju novo svjetlo na atentatora na slovačkog premijera: Bio je dio paravojne postrojbe Vladimir Putin i Xi Jinping čvrsti odnosi Putin na prvom putovanju u novom mandatu: "Svijetu šalje poruku o snazi"

Proruski čelnik Čečenije Ramzan Kadirov nazvao je liberalnu oporbu, koja ima samo jednog od 450 zastupnika u parlamentu, neprijateljima naroda, što je fraza koja se koristila u vrijeme Staljinove diktature.

"Predstavnici takozvane oporbe žele profitirati na teškoj gospodarskoj situaciji", rekao je Kadirov novinarima. "Takve ljude treba tretirati kao neprijatelje naroda i izdajice. Trebalo bi im suditi za sabotažu", dodao je.

Oporbeni političari i aktivisti kažu da su ih te riječi uznemirile, a neki smatraju da bi trebala reagirati policija.

"Takvog koncepta nema u našem ustavu, ali iz sovjetske povijesti poznato je da su u Staljinovo vrijeme tako nazivali svakoga tko je mislio drugačije i da su takvi ljudi bili likvidirani", rekao je oporbeni čelnik i bivši premijer Mihail Kasjanov.

Zbog pada cijene nafte, sankcija Zapada i pada vrijednosti rublja, realne plaće se smanjuju u Rusiji prvi put u petnaestogodišnjoj Putinovoj vladavini.

Kadirov, čelnik Čečenije od 2007. i Putinov saveznik u većinski muslimanskoj zemlji na sjeveru Kavkaza, nije precizirao kojim bi oporbenim političarima trebalo suditi.

Suočena s ograničenim pristupom državnim medijima i pravom na prosvjede, ruska liberalna oporba još se oporavlja od prošlogodišnjeg ubojstva jednog od svojih čelnika Borisa Nemcova. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene