Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Ljubljane u Beograd

Putin zaobišao Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Vladimir Putin iz Ljubljane je doputovao u Beograd. Ruski Gazprom i slovenski Geoplin jučer su potpisali ugovor o gradnji plinovoda Južni tok. Sa Srbijom je taj milijune eura vrijedan projekt dogovoren ranije. Nakon Italije i Rusija bira Srbiju za svog strateškog partnera u regiji. Moćni Putin na putovanju po regiji zaobišao je Hrvatsku. Politika je već danima - bez komentara.

Poslije 10 godina Vladimir Putin je stigao u Beograd. Posjet itekako vrijedan pozornosti, s Tadićeve strane zakićen frazama o vjekovnoj bratskoj i duhovnoj povezanosti dvaju naroda - srpskog i ruskog. Ali to je tek dekor. Putinov dolazak u Beograd zove se prije svega interes s jedne i promišljanje politike s druge strane. Srbija postaje ruski strateški partner, a u državnu će blagajnu sliti ono što je Hrvatska propustila. Stotine milijuna eura od tranzita plina kroz plinovod Južni tok. Hrvatska je na izravne Putinove ponude godinama šutjela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednji vlak 'Struka je trebala biti jasnija o projektu Družba Adrija' Slika nije dostupna Gradnja plinovoda Putin poziva Berlusconija da učini 'još jedan korak' za Južni tok

Premijerkin posjet u lipnju bio je jasan znak da Hrvatska nije ispunila ništa što je obećala u Moskvi tri mjeseca prije. Rusija je u tom trenutku reagirala - bila je potpuno spremna ubaciti Hrvatsku u zadnji vlak - i priključiti je na mađarski krak Južnog toka. 

U međuvremenu, Hrvatska u pitanje dovodi ugovor o kupnji plina s Gazpromom produžen u siječnju prošle godine. Politika putem medija poručuje da je talijanski plin jeftiniji. Ništa ni od u Moskvi dogovorenog revitaliziranja projekta naftovoda Družbe Adrije. Jedina labava alternativa - bilateralni dogovor Janafa i Transnjefta pala je u more. A s njom i puno novca.

Družbu Adriu domaća je vanjska politika stalno predstavljala kao ekološki, a ne kao prvorazredni politički problem. Priklanjajući se teško ostvarivom američkom projektu Nabuko plinovoda te američko-europskoj ideji gradnje lng terminala za transport plina iz arapskih zemalja. U međuvremenu su dvije od šest zemalja potpisnica Družbe ušle u Europsku uniju. Hrvatska još nije. Njezinu šansu za priključenje plinovodu Južni tok iskoristile su 3 članice unije - Slovenija, Austrija i Mađarska. Predsjednik Josipović nije otišao, u po diplomatskim izvorima najavljivan susret u Moskvu. Vladimir Putin za hrvatske političare više nema strpljenja. Zato je iz Ljubljane otišao u Beograd.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene