Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raskol na relaciji Istanbul-Moskva

Putin upozorio: Podjele među pravoslavnim crkvama imaju ozbiljne posljedice

Patrijarh Kiril s ruskim predsjednikom Putinom (Foto: AFP)
Patrijarh Kiril s ruskim predsjednikom Putinom (Foto: AFP) Foto: Afp
Sredinom listopada Carigradska patrijaršija priznala je neovisnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve koja je 332 godine bila pod patronatom Moskve. Ruski patrijarh Kiril I. odbio je priznati odluku Carigradske patrijaršije te su prekinuli sve veze

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u srijedu na "ozbiljne posljedice" izazvane podjelama među pravoslavnim crkvama, nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna neovisnost Pravoslavne Crkve Ukrajine.

Pročitajte i ovo Vojne vježbe u Rusiji Sudjelovat će još jedna zemlja Rusija poslala jasno upozorenje Zapadu: Počele vojne vježbe s nuklearnim oružjem Juraj Cintula Obučavali ih Rusi Procurile fotografije koje bacaju novo svjetlo na atentatora na slovačkog premijera: Bio je dio paravojne postrojbe

"Volio bih naglasiti jednu stvar: politiziranje u tako osjetljivom području za sobom uvijek povlači najteže posljedice i ponajprije za one koji to čine", izjavio je Putin na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore.

Ovo je prvi put da je vladar Kremlja progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Putin je osudio "pokušaje prekida veza" između Ruske Pravoslavne Crkve i njezinih vjernika u inozemstvu.

"Naša je zajednička zadaća - ponajprije pred ljudima - očuvati duhovno i povijesno jedinstvo" pravoslavlja, istaknuo je Putin.

Sredinom listopada Carigradska patrijaršija priznala je neovisnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve koja je 332 godine bila pod patronatom Moskve, čime je otvorio pitanje za budućnost milijuna vjernika u toj zemlji u kojoj Ruska Pravoslavna Crkva ima velik utjecaj.

Ruski patrijarh Kiril I. odbio je priznati odluku Carigradske patrijaršije i proglasio ju je najvećim raskolom u kršćanstvu u posljednjih tisuću godina.

Ruska Pravoslavna Crkva zbog toga je objavila da je odlučila prekinuti sve veze s Carigradskom patrijaršijom.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992., koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene