Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin prijeti SAD-u povlačenjem Moskve iz INF-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je na sastanku s visokim američkim izaslanstvom, povlačenjem Moskve iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987., ne odustane li Washington od raspoređivanja proturaketnog štita u Europi.

"Nama bi bilo teško ostati u okviru tog sporazuma", izjavio je ruski predsjednik u Novom Ogarevom na sastanku s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ministrom obrane Robertom Gatesom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radarski štit: NATO skeptičan oko ruskog prijedloga Slika nije dostupna Putin ponovno prijeti Europi

"Po našem mišljenju, tom rusko-američkom sporazumu treba dati univerzalni karakter", dodao je Putin.

Agencija France presse podsjeća da je Putin i ranije zagovarao pristup drugih zemalja sporazumu potpisanom 8. prosinca 1987., koji je na snagu stupio u svibnju 1988. Ograničenog trajanja, INF je predviđao uništenje i tajnu zabranu cijele klase američkih i sovjetskih balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Sporazum INF bio je povijesni korak u kontroli naoružanja samo dvije godine prije pada Berlinskog zida i i kasnijeg raspada Sovjetskog Saveza.

"Moramo uvjeriti druge zemlje da preuzmu jednaku količinu obveza kakvu su preuzele Ruska Federacija i SAD", rekao je Putin te ocijenio "Ne budemo li sposobni postići taj cilj... bit će nam teško držati se okvira sporazuma u situaciji kada druge zemlje razvijaju takve sustave naoružanja, a među njima su države smještene u našoj blizini".

Visoki dužnosnici iz SAD-a počeli su službeni posjet Moskvi
usredotočen na projekt proturaketnog štita u Europi i sastanak su održali u Putinovoj dači u predgrađu Moskve.

U četvrtak je Rice kazala da se američki plan postavljanja
proturaketnog štita na tlu Poljske i Češke Republike nastavlja, ali da Washington želi dobiti ruske sugestije za suradnju s obzirom da se Moskva protivi američkome planu.

Agencija Associated press prenosi izjavu ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova koji je na novinarsko pitanje očekuje li nekih rezulata pregovora odgovorio "Rezultata će svakako biti. Hoće li biti pozitivni ili negativni, to ne znam".

Pentagon planira instalirati 10 presretača raketa u Poljskoj, koji će biti povezani s radarom u Češkoj. Pentagon obrazlaže da je cilj postavljanja sustava štititi Europu od raketa dugog dometa iz Irana, no Rusija vjeruje da je pravi cilj američkog plana zastrašiti Rusiju.

Rice je jučer najavila da želi razgovor u četiri oka s Putinom o njegovim budućim političkim planovima, među njima i Putinov interes da postane premijer kada mu istekne predsjednički mandat.

Rusija i SAD razilaze se i oko strategije rješavanja
netransparentnog iranskog nuklearnog programa što SAD želi kazniti novim sankcijama Teheranu, a čemu se Rusija protivi.

Dvije sile se spore i oko konačnog statusa Kosova i budućnosti sporazuma o raspoređivanju konvencionalnih vojnih snaga u Europi.

Američko izaslanstvo nastavit će turneju po Bliskom istoku u sklopu priprema bliskoistočne mirovne konferencije u studenome.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene