Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međusobna suradnja

Putin kod Pahora: Dolaze investicije iz Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor i ruski premijer Vladimir Putin ocijenili su odnose dviju država kao vrlo dobre i prijateljske, te izrazili obostrano zanimanje za jačanje gospodarskih odnosa, posebno na području energetike, visoke tehnologije i građevinarstva.

Slovensko-ruska gospodarska suradnja porasla je zadnjih godina za 40 posto i učinit ćemo sve da se još poveća, rekao je slovenski premijer. Pahor je rekao da je u razgovoru s ruskim premijerom posebno razgovarao o pitanju sigurnosti nabave energenata, a razgovarali su i o suradnji država na području znanosti, gospodarstva i odnosa u kulturi, pri čemu Slovenija mnogo daje na svoj slavenski identitet. Slovenija, po Pahorovim riječima, Rusiju vidi ne samo kao svoju partnericu nego i ističe stratešku važnost partnerstva Europske unije s Rusijom.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Slovenski građevinci idu raditi u Rusiju

Pahor je kao posebnu mogućnost u jačanju gospodarskih odnosa s Rusijom naveo interes slovenskog građevinskog sektora, koji je zbog recesije ostao bez poslova u zemlji, da sudjeluje u projektima u ruskom Sočiju pri gradnji objekata za zimske olimpijske igre. Ruski premijer Vladimir Putin rekao je da i današnji dogovori sa Slovenijom potvrđuju interes obiju strana za jačanjem gospodarske suradnje.

Putin nastavlja u Srbiju

Uz projekt plinovoda Južni tok i druge gospodarske projekte koji se uz njega povezuju, Putin je posebno istaknuo interes ruskih investitora za drugi krug privatizacije slovenskih poduzeća, rekavši kako očekuje da će njihove planove podržati i slovenska vlada. Na pitanje o trećem energetskom paketu koji je prihvatila Europska komisija, a koji ne dopušta da jedna kompanija istodobno proizvodi energent i ima distributivnu mrežu, Putin je rekao da je Bruxellesu dao do znanja kako takvo rješenje nije dobro jer stavlja ruske kompanije u nepovoljniji položaj on onoga koji je ranije bio dogovoren. Putin je naglasio da očekuje kako će s Europskom komisijom doći do kompromisnog rješenja.
Sutra iz Slovenije Putin odlazi u posjet Srbiji. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene