Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opušteni predsjednik

Putin: Ne pomažemo Ukrajini da bi je udaljili od EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski čelnik održao je godišnju konferenciju na kojoj sudjeluje stotine novinara iz svih dijelova Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je financijska pomoć Ukrajini bila čin bratske ljubavi prema susjednoj državi u krizi i da joj nije cilj držati Kijev podalje od Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez Ukrajine Vode se tajni pregovori o primirju na europskom tlu? Ovo je bio Putinov uvjet, odbijen je Vladimir Putin "Oni vode hibridni rat" Putin otkrio da jača nuklearne snage: "Na najvišem smo stupnju pripravnosti..."

Rusija je u utorak odlučila kupiti ukrajinske obveznice u vrijednosti 15 milijardi dolara i smanjiti cijenu plina, nekoliko tjedana nakon što je Kijev odbio potpisati trgovinski sporazum s Unijom što je izazvalo val prosvjeda u Ukrajini.

"Ukrajina je u teškoj situaciji... ako kažemo da nam je to bratska nacija i narod, onda se moramo ponašati kao bliski rođaci i pomoći im", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

"To ni na koji način nije povezano s Majdanom (prosvjedima u središtu Kijeva) ili s razgovorima EU-a s Ukrajinom", dodao je.

Putin je naglasio da je odluka o smanjenju cijene ruskog plina privremena, ali se nada "dogovoru o dugoročnoj suradnji" u energetskom sektoru.

Neki analitičari smatraju da je pomoć Ukrajini riskantan potez u vrijeme kada rusko gospodarstvo pokazuje znakove nestabilnosti i da je to učinjeno zbog geopolitičkih razloga.

Putin je rekao kako je svjestan da ukrajinski kreditni rejting nije visok, ali je istaknuo da Rusija vjeruje u konkurentnost gospodarstva bivše sovjetske republike.

Na godišnju konferenciju dolaze stotine novinara

Putin (61) je izgledao opušteno na početku godišnje konferencije na kojoj sudjeluju stotine novinara iz svih dijelova Rusije i koja se prenosi na brojnim televizijskim i radijskim kanalima. Raniji godišnji susreti s novinarima znali su trajati dulje od četiri sata.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u kongresnom centru u Moskvi, Putin nije izravno objasnio kako to da nije uspio uvjeriti Ukrajinu da se priključi carinskoj uniji s Rusijom, Kazahstanom i Bjelorusijom za koju se nada da će postati širi trgovinski i politički blok.

Ignorirao je pitanje tko bi ga mogao naslijediti nakon isteka mandata 2018. Putin je dominantni ruski političar otkako je prvi put izabran za predsjednika 2000. i ima pravo na novi, četvrti mandat 2018. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene