455239
455239
455239
455239
455239

NEĆE OBNOVITI BOMBARDIRANJE ALEPA... JOŠ Putin: Sad nije prikladno

  • , 28.10.2016., 20:30
  • Autor:
  • komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da nije pravo vrijeme za obnovu zračnih napada na Alepo, nakon što je ruska vojska zatražila ukidanje embarga na udare iz zraka.

 
 
 
 
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

"Ruski predsjednik drži da bi u ovom trenutku bilo neprikladno obnoviti napade na Alep", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da Putin smatra kako je nužno "nastaviti s humanitarnim prekidom".

Rusko ministarstvo obrane u petak je od Putina zatražilo dopuštenje za nastavak zračnih udara na Alep, nakon desetodnevne stanke, zbog ofenzive sirijskih pobunjenika na snage režima u tom drugom po veličini sirijskom gradu.

"Dok civili i dalje ginu a pobunjenici nastavljaju borbe s vladinim snagama, zatražili smo od vrhovnog zapovjednika ruskih oružanih snaga da nastavi zračne udare (...) na istočni dio Alepa", rekao je na konferenciji za novinare general Sergej Rudskoj iz ruskog glavnog stožera.

Glavne sirijske pobunjeničke skupine počele su u petak veliku ofenzivu na Alep kako bi prekinule opsadu režima, zasipajući kišom raketa vladine četvrti u tom podijeljenom gradu pri čemu je poginulo barem 15 civila.

Nekadašnja gospodarska prijestolnica Sirije i drugi po veličini grad u zemlji veoma je važan za režim predsjednika Bašara al Asada, ali i za pobunjenike koji se od 2011. bore u ratu u kojemu je izginulo više od 300.000 ljudi.

Sirijska vojska je 22. rujna povela veliku ofenzivu kako bi preuzela kontrolu u Alepu, ali je njezin uspjeh bio ograničen, unatoč zračnoj potpori ruskog saveznika koji u Siriji intervenira od rujna 2015. tvrdeći da gađa isključivo "terorističke ciljeve".

Rusija je 18. listopada ipak prekinula bombardiranje Alepa radi "humanitarnog primirja" koje je trebalo omogućiti izvlačenje civila i ranjenika te povlačenje boraca.

No osam humanitarnih koridora uspostavljenih ondje u tu svrhu bili su gotovo pusti.

Ruska vojska "poduzima sve mjere radi stabilizacije stanja u Alepu", rekao je general Rudskoj, dodajući da su humanitarni prolazi otvoreni 24 sata u danu i da su autobusi i vozila hitne pomoći na terenu radi izvlačenja civila i ranjenika.

"Voljni smo proučiti sve prijedloge za poboljšanje humanitarnog stanja u Alepu, pa i uvođenje humanitarnog primirja, ali od njega ne smiju imati koristi samo borci", rekao je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se