458145
458145
458145
458145
458145

Putin hvali mogućeg francuskog predsjednika: "On je teški pregovarač''

  • , 23.11.2016., 18:44
  • Autor:
  • komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je Francoisa Fillona, pobjednika prvog kruga republikanskih predizbora za francuskog predsjednika, opisavši ga kao vrlo profesionalnog političara pristojnog ponašanja.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Bivši francuski premijer Francois Fillon podržavao je strateške veze s Kremljom i pozivao na savez s Rusijom i sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u borbi protiv Islamske države.

"Gospodin Fillon se po mom mišljenju znatno izdvaja od drugih svjetskih političara jer se na prvu čini kao rezervirana osoba nesklona javnim nastupima", komentirao je Putin, a prenijela ruska državna novinska agencija TASS.

"No sa svojim veoma europskim manirama, u njihovom najboljem svjetlu, Fillon je sposoban obraniti svoj stav i to čini vrlo konzistentno. U tom smislu je teški pregovarač. On je naravno i vrhunski profesionalac", dodao je Putin.

Fillon se zalaže za blisku suradnju s Kremljom više od svog rivala Alaina Juppea s kojim će se suočiti u drugom krugu predizbora u nedjelju.

Čestitajući Fillonu na njegovoj pobjedi, utjecajni moskovski zastupnik Aleksej Puškov izjavio je kako bi njegova pobjeda na predsjedničkim izborima značila "kraj berlinsko-pariškog tandema" u odnosu prema Rusiji. Njemačka i Francuska su proteklih godina stavljale veliki pritisak na Rusiju zbog sukoba u Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel tako bi ostala "gotovo sama s Varšavom i baltičkim državama", smatra Puškov, koji je na čelu odbora za vanjsku politiku u donjem domu ruskog parlamenta.

Fillon je u prvom krugu predizbora postigao veliku pobjedu, osvojivši 44 posto glasova, dok je drugoplasirani Juppe osvojio 29 posto. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se