Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao na savez s Rusijom

Putin hvali mogućeg francuskog predsjednika: "On je teški pregovarač''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je Francoisa Fillona, pobjednika prvog kruga republikanskih predizbora za francuskog predsjednika, opisavši ga kao vrlo profesionalnog političara pristojnog ponašanja.

Bivši francuski premijer Francois Fillon podržavao je strateške veze s Kremljom i pozivao na savez s Rusijom i sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u borbi protiv Islamske države.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

"Gospodin Fillon se po mom mišljenju znatno izdvaja od drugih svjetskih političara jer se na prvu čini kao rezervirana osoba nesklona javnim nastupima", komentirao je Putin, a prenijela ruska državna novinska agencija TASS.

"No sa svojim veoma europskim manirama, u njihovom najboljem svjetlu, Fillon je sposoban obraniti svoj stav i to čini vrlo konzistentno. U tom smislu je teški pregovarač. On je naravno i vrhunski profesionalac", dodao je Putin.

Fillon se zalaže za blisku suradnju s Kremljom više od svog rivala Alaina Juppea s kojim će se suočiti u drugom krugu predizbora u nedjelju.

Čestitajući Fillonu na njegovoj pobjedi, utjecajni moskovski zastupnik Aleksej Puškov izjavio je kako bi njegova pobjeda na predsjedničkim izborima značila "kraj berlinsko-pariškog tandema" u odnosu prema Rusiji. Njemačka i Francuska su proteklih godina stavljale veliki pritisak na Rusiju zbog sukoba u Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel tako bi ostala "gotovo sama s Varšavom i baltičkim državama", smatra Puškov, koji je na čelu odbora za vanjsku politiku u donjem domu ruskog parlamenta.

Fillon je u prvom krugu predizbora postigao veliku pobjedu, osvojivši 44 posto glasova, dok je drugoplasirani Juppe osvojio 29 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene