Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza oko plina se zaoštrava

'Spalit ću sve dokumente koje Ukrajina priloži'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u srijedu je pozvao predstavnike svih zemalja koje uvoze ruski plin na hitan sastanak u Moskvu, predloživši da se održi 17. siječnja, izvijestio je u srijedu Kremlj.

Medvedev je tijekom sastanka s premijerima Bugarske, Moldavije i Slovačke predložio da se taj sastanak održi 17. siječnja. Spomenute tri zemlje najpogođenije su ruskim embargom na dobavu plina preko Ukrajine.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Borci protiv Putina objavili poruku VIDEO Borci protiv Putina naoružani do zuba snimili video na ruskom teritoriju? Obratili se radnicima tvornice oružja

Rusija je prošle srijede prekinula dobavu plina preko Ukrajine, optuživši vlasti te zemlje za krađu plina namijenjena europskom tržištu, koje preko ukrajinskih plinovoda dobiva ukupno oko 80 posto toga energenta.

Češko predsjedništvo EU-a 'analizira prijedlog' ruskoga predsjednika o organizaciji velikog summita o opskrbi plinom u Moskvi i trenutačno još nema odgovor na taj prijedlog, izvijestio je glasnogovornik EU-a, dodavši kako još nije poznato kad će ga predsjedništvo objaviti.

Iz Europske komisije je objavljeno da je predsjednik Medvedev telefonom iznio taj prijedlog predsjedniku Joseu Manuelu Barrosu, koji bi također trebao nazočiti summitu.

'Prije mogućeg održavanja toga sastanka trebalo bi znati nešto više pojedinosti te se zajedno s češkim predsjedništvom EU-a i našim europskim partnerima dogovoriti o tome kakvo ćemo stajalište zauzeti', rekao je Barrosov glasnogovornik Johannes Laitenberger.


Tri europska premijera u Putina i Timošenko traže nastavak opskrbe plinom

Čelnici Bugarske, Moldavije i Slovačke, triju od nekoliko europskih zemalja najteže pogođenih plinskim ratom, u srijedu su u Kijevu i Moskvi tražili da se obnovi opskrba plinom, prenose agencije.

Rusija i Ukrajina obećale su u utorak obnoviti opskrbu plinom europskih zemalja, ali kad je plin nakratko bio pušten, dobava je opet bila prekinuta, a međusobne optužbe Moskve i Kijeva nastavljene. Europska komisija u srijedu je pozvala oštećene neka tuže ukrajinske i ruske energetske tvrtke, a članice Europske unije potaknuo da zajednički traže zamjenske načine opskrbe.

Ruski premijer Vladimir Putin, koji je s premijerima triju zemalja razgovarao u Moskvi, optužio je Ukrajinu da ugrožava Europu, javljaju Reuters i AP.

'Bez obzira na to kakve papire Ukrajina podastrla, spalit ću ih', rekao je Putin i naglasio: 'Mi smo obnovili dobavu i spremni smo nastaviti, ali je na drugoj strani ventil zatvoren. Nitko, nijedna tranzitna zemlja, nema pravo koristiti se svojim statusom i kupce činiti taocima'.

Za posjeta Kijevu Fico je premijerku Juliju Timošenko upozorio da će 'nakon 12 dana (Bratislava) morati poduzeti mjere kakve još nikad nije poduzela', prenosi Reuters bez dodatnih objašnjenja.

Slovačka, koja je 6. siječnja proglasila izvanredno stanje, a tisuću tvrtaka moralo je prekinuti proizvodnju, najavila je da će ponovno otvoriti nuklearne elektrane iz sovjetskog doba.

Dok Putin odgovornost prebacuje na Ukrajinu, predsjednik te zemlje Viktor Juščenko u srijedu je u Poljskoj razgovarao o krizi i optužio Rusiju da pokušava ovladati ukrajinskim plinovodom dugim 37.000 kilometara.

Juščenko podupire sazivanje sastanka o plinu, ali ne u Moskvi

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko je rekao kako je ruski prijedlog da se sazove summit s uvoznicima plina iz Europske unije dobra zamisao, ali da se ne može održati u Moskvi, javljaju agencije. 'S obzirom na to da je Ruska Federacija strana u sporu, takav se sastanak ne može održati na njezinu teritoriju', kaže se u izjavi Juščenkova Ureda za medije, prenosi agencija Reuters. Juščenko je rekao da bi se takav skup mogao održati u Bruxellesu ili Pragu, koji predsjeda Unijom.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski i Juščenko su predložili da se u Pragu žurno organizira 'skup svih strana u sporu s čelnicima zemalja Europske unije kako bi se našlo rješenje za krizu', kaže su u priopćenju Ureda poljskog predsjednika, izvijestila je agencija AFP. 

Gazprom i dalje tvrdi da Ukrajina krade plin

Na konferenciji za tisak u Varšavi s poljskim predsjednikom Juščenko je rekao da Ukrajina 'i bez ugovora o protoku i novčane naknade jamči opskrbu plinom potrošača u Europi prije nego se riješi spor', izvijestila je agencija Itar-Tass.

Kijev se obvezuje da će u potpunosti osigurati dotok ruskog plina europskim državama ako od Rusije dobije 300-310 milijuna prostornih metara plina na dan, rekao je Juščenko koji je ponovno porekao tvrdnje Gazproma kako Ukrajina krade plin. Juščenko je od Europske unije zatražio da osnuje posebno povjerenstvo koje će ispitati sukob oko plina od 1. do 7. siječnja 2009. godine.

'Ako Rusija ima dokaza da Ukrajina krade ruski plin, neka to dokaže na sudu', kazao je Juščenko kako prenosi agencija Itar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene