Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što mu je napisao?

Putin: Berezovski mi je prije smrti poslao dva pisma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom tradicionalne telekonferencije na kojoj je nekoliko sati odgovarao na odabrana pitanja građana, Vladimir Putin je otkrio da mu je prije smrti dvaput pisao Boris Berezovski.

U današnjoj Rusiji staljinizma nema, suđenje oporbenom političaru krajnje je objektivno, s Washingtonom se mora surađivati u sigurnosnim pitanjima, a rusko gospodarstvo usporava zbog krize u eurozoni, rekao je u četvrtak predsjednik Vladimir Putin na godišnjoj telekonferenciji s građanima.

Pročitajte i ovo Izložba Trofeji ruske vojske - 1 Ogromna gužva Ruska vojska izložila zapadno oružje zaplijenjeno u Ukrajini: "Povijest se ponavlja" Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

Nešto manje od godinu dana otkako se vratio u Kremlj trećim predsjedničkim mandatom, Putin je putem televizije i radija odgovarao na pitanja građana o nizu tema, od vanjske politike do svakodnevnih tegoba.

>> Putinov oporbeni suparnik na sudu: 'Taj je slučaj montiran po nalogu Putina'

"Držim da nema nikakva staljinističkog elementa. Staljinizam je vezan uz kult ličnosti, uz masovna kršenja zakona, represije u logorima. Ništa takva nema u Rusiji", rekao je Putin novinaru kojega zabrinjava povratak staljinističke prakse u današnju Rusiju, prenosi agencija AFP.

"No, to ne znači da ne treba biti reda i discipline", odgovorio je predsjednik.

Aktualni sat građana s predsjednikom države, koji su nekoliko sati prenosile tri televizijske i tri radijske postaje, obilno je najavljivan videospotovima kojima su Rusi pozivani da pitaju Putina.

Putin je branio sporni ruski zakon iz 2012. koji nevladinim udrugama što primaju inozemnu financijsku pomoć nalaže da o tome podastiru račune.

Ruske su vlasti u ožujku počele veliku kampanju kontrole nevladinih udruga, što su međunarodne organizacije Amnesty International i Human Rights Watch osudile kao "lov na vještice" i neviđenu represiju koja se provodi u Rusiji od Putinova povratka u Kremlj. Human Rights Watch drži da rusko civilno društvo trpi najgore represije od raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Pisao mu Berezovski

Postavljeno mu je i pitanje o Borisu Berezovskom, koji je nedavno pronađen mrtav u Londonu. Rekao je kako mu je prije smrti poslao dva pisma u kojima ga je molio za oprost i dopuštenje da se vrati u domovinu. Nije htio otkriti druge detalje iz pisama, za koja kaže da su bila osobne naravi.

Već do srijede u podne Kremlj je primio 1,2 milijuna pitanja putem interneta, SMS-a ili otvorenih telefonskih linija uspostavljenih posebno za tu prigodu te je poručio da će odgovoriti na najzanimljivija, napose iz svakodnevnog života Rusa koji vide produbljenje nejednakosti i endemsku korupciju.

"Oni koji se bore protiv korupcije, moraju sami biti čisti poput snijega" i ako "viču drž'te lopova, to im ne daje za pravo da sami kradu", rekao je Putin o svome oporbenom protivniku Aleksandru Navalnom. Objasnio je kako je zatražio "državnog odvjetnika i druga tijela da budu krajnje objektivna" u suđenju tom 36-godišnjem odvjetniku optuženom za pronevjeru 16 milijuna rubalja (400.000 eura).

Eterski tip komunikacije s narodom prema kojemu Putin preuzima očinsku ulogu i odašilje poruke o osjetljivim unutarnjim i vanjskopolitičkim pitanjima, postala je tradicija jednom na godinu otkako je prije 13 godina taj bivši agent KGB-a došao na čelo Rusije.

'Polumjere i polureforme'

Vlada "provodi polumjere i polureforme" i nema programa za izlazak iz ovisnosti o izvozu nafte, rekao je u studiju prisutan Aleksej Kudrin, koji je bio ministar financija od 2000. do 2011.

"Alarmantni pokazatelji usporavanja rasta" izazvani su krizom eurozone u kojoj su vodeći ruski trgovinski partneri, odgovorio mu je Putin i signalizirao da ne kani smijeniti svog premijera Dmitrija Medvedeva.

Mediji su najavljivali da bi Medvedev mogao biti žrtveni jarac za loše gospodarske pokazatelje, piše agencija Reuters. Ruski rast usporio je za 1,1 posto u odnosu na lanjskih 3,4 posto, a vlada je korigirala predviđanja za 2013. na 2,4 prema ranije očekivanih 3,6 posto.

"Provoditi teške gospodarske mjere ne obazirući se na društvene posljedice nije opravdano, napose u našoj zemlji gdje su prihodi građana skromni", ustvrdio je Putin.

Odnosi sa Sjedinjenim Državama bili su također tema telekonferencije na kojoj je Putin izjavio da bombaški napad mladića čečenskog podrijetla na Bostonski maraton pokazuje kako Rusija i SAD trebaju čvršće surađivati u sigurnosnim pitanjima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene