Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka li ih dramatična promjena?

Erdogan još jednom pozvao Turke u inozemstvu da glasaju na referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je u subotu Turke koji žive u inozemstvu da glasaju na ustavnom referendumu koji bi mogao dramatično promijeniti ravnotežu snaga u zemlji.

Nedjelja je posljednji dan glasanja za Turke koji žive u stranim zemljama. U Turskoj će se glasati 16. travnja.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore" Slika nije dostupna Sumnje u obradu listića Turska oporba: "Rezultati referenduma moraju biti poništeni"

"Upućujem poziv iz Istanbula u strane zemlje: nemojte podcjenjivati glasanje, pođite bez odgode na glasačka mjesta i dajte svoj glas", rekao je Erdogan na skupu u Istanbulu gdje su se okupili deseci tisuća ljudi.

Turci koji žive u inozemstvu čine oko 5 posto turskoga glasačkog tijela i mogli bi imati iznimno važnu ulogu na vrlo tijesnom referendumu.

Turski čelnik iskoristio je priliku da ponovo kritizira europske zemlje koje su onemogućile nastupe turskih političara tijekom kampanje.

"Oni ne priznaju ni međunarodne sporazume niti konvencije (...) Nemaju ograničenja kada provode pritisak na naše ministre, parlamentarne zastupnike i nevladine organizacije", rekao je za europske vođe Erdogan.

Pozvao je i stanovnike Turske da izađu na referendum 16. travnja kojim si Erdogan želi proširiti svoje ovlasti.

"16. travnja, hoćete li reći 'da' jakoj Turskoj", upitao je Erdogan okupljene, koji su mu glasno odgovorili s 'da'.

Skup je organiziran na prostranom trgu Yenikapi na obali Mramornog mora gdje je Erdogan već prošle godine, nakon neuspjelog puča, održao govor pred stotinama tisuća ljudi.

Turski je predsjednik također ponovio svoje obećanje da će potvrditi eventualnu odluku turskog parlamenta o ponovnom uvođenju smrtne kazne.

Više analitičara i političkih čelnika reklo je da bi to Turskoj u potpunosti onemogućilo približavanje Europskoj uniji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene