Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat ili mir?

Pusić o Ukrajini: EU zagovara diplomaciju, SAD eskalaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u ponedjeljak u Bruxellesu da između Europske unije i Sjedinjenih Država postoji razlika o načinima rješavanja ukrajinske krize.

"EU nije u tolikoj mjeri podijeljena. Podijeljeni su saveznici i prijatelji - EU i Amerika. Tu se vidi jasna razlika gdje Amerika, čini se, smatra da treba ukrajinskoj strani pomoći oružjem, a EU za sada smatra da problem treba riješiti diplomatskim putem. To ne treba nužno biti u kontradikciji budući da nakon svakog rata dolazi diplomatski put, nakon svakog rata mir se dogovara za stolom", rekla je Pusić po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Procurio dokument Otkriveni Putinovi uvjeti za mir s Ukrajinom: "Želi je pretvoriti u kastriranu državu" Ilustracija Opasno stanje Članica NATO-a poziva Ukrajinu da prijeđe Putinovu crvenu liniju: "Gađajte ih!"

Više ministara zemalja članica EU izrazilo je nadu da će se na summitu Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u srijedu u Minsku donijeti proboj u rješavanju ukrajinske krize. Međutim, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je kako još nije sigurno da će se summit u Minsku održati jer prije toga treba riješiti neka otvorena pitanja.

Dogovoren sastanak za izbjegavanje 'totalnog rata'

Od ishoda diplomatskih napora ovisit će hoće li EU pojačati gospodarske sankcije protiv Rusije, dok većina članica nije sklona tome da se Ukrajini pošalje vojna pomoć.

"Slanje oružja jednoj strani neizbježno navodi drugu stranu da nabavi još oružja od nekih drugih dobavljača", kazao je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak. "Dajmo radije šansu političkim pregovorima".

"Više oružja u regiji doprinijet će dodatnoj eskalaciji", dodaje austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz. "Slanje oružja ne može biti opcija".

S njima su se složili i kolege iz Britanije i Nizozemske, ali ne i litavski ministar Linas Linkevičius. "Rekao bih da je to logičan potez. Nitko ne želi rat... ali ruskom vodstvu očito ne možete vjerovati na riječ".

Ministrica Pusić je istaknula da je stanje u istočnoj Ukrajini dramatično.

"U ovom trenutku nema mogućnosti riješiti situaciju bez rata, jer je rat već činjenica. Pitanje je koliko brzo se mogu prekinuti borbe i doći do toga da se sjedne za stol s namjerom da se nađe rješenje, a ne tek toliko da se formalno pokaže da postoje napori bez stvarne želje da se okonča konflikt. Možda mi to malo bolje razumijemo od nekih drugih zemalja koje nisu imale usporedivu situaciju", rekla je ministrica Pusić.

Ministri bi na sastanku u ponedjeljak trebali dodati na popis sankcioniranih osoba još 19 dodatnih imena, Rusa i proruskih separatista u Ukrajini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene