Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nužna promjena

Puljić: Hrvati u BiH nisu jednakopravni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je u subotu da je u Bosni i Hercegovini nastupio trenutak u kojem se počinje shvaćati da Hrvati u toj zemlji nisu jednakopravni i da se takvo stanje mora promijeniti.

'Ako želimo istinski stabilnu i perspektivnu BiH treba učiniti da to bude zemlja i država jednakih prava svakog građanina i svakog naroda', kazao je kardinal Puljić u intervjuu što ga je u povodu Božića u subotu objavio sarajevski 'Dnevni avaz'. Vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako će katolici u BiH biti uporni u traženju održivog opstanka i jednakih prava, a na izabrani političari moraju pokazati vole li istinski BiH ili se tek bore za fotelje.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Kardinal Puljić nije želio izravno komentirati različite opcije uspostave vlasti u BiH ovisno o stranačkim koaliranjima, no istaknuo je kako ozračje koje se oko toga stvara ne vodi nikamo. 'Najozbiljnije je pitanje kada će političari u vlasti napokon shvatiti da je potrebno svakom građaninu dati sigurnost i povjerenje da bude i ostane ono što jest na svim prostorima BiH', kazao je Puljić, poručivši pritom kako sigurno neće ostati ravnodušan prema nepravdama.

Volja naroda mora se uvažavati, kazao je vrhbosanski nadbiskup, dodajući kako svaka politika koja se vodi na šteti drugoga na kraju šteti budućnosti BiH. Po njegovu sudu, moguće ustavne promjene u BiH morale bi osigurati punu jednakopravnost naroda koji žive u BiH. 'Ako dođe do trećeg entiteta, tu krivnju snose ponajprije oni koji nisu uvažili jednakopravnost nego su majorizacijom i preglasavanjem uzurpirali vlast te se ljudi brane i na ovaj način', poručio je kardinal Puljić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene