Obavijesti Video Pretražite Navigacija
incident u Finskoj

Policija objavila detalje pucnjave u školi: Ubijen je 12-godišnji učenik, napadač ide u šesti razred

U finskoj se školi dogodila pucnjava u kojoj je ubijen 12-godišnjak.

Finska policija je na konferenciji za medije objavila detalje pucnjave u školi u kojoj su dva 12-godišnja učenika ozlijeđena, a jedan je ubijen.

"Mislili smo da smo, kao društvo, naučili nešto iz prošlih pucnjava u školama. Ovakav dan se nije trebao dogoditi", rekao je glavni načelnik policije Seppo Kolehmainen.

Počinitelj, također 12-godišnjak koji je pohađao šesti razred, u napadu koristio pištolj člana obitelj, a uhićen je sat vremena nakon napada na ulici u četvrti Tapulikaupunkiju na sjeveru Helsinkija, oko četiri kilometra od škole Viertola. Maloljetnik je u trenutku uhićenja bio naoružan.

"Neposredna opasnost je prošla", Reutersu je rekla ravnateljica škole Sari Laasila.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki

Oko 10:25 sati u školu su stigli djelatnici socijalne i hitne službe, a nakon 11:00 sati roditeljima je dopušteno da dođu po svoju djecu u školu i krenu kućama.

Finski portal Yle izvijestio je da se pucnjava dogodila u osnovnoj školi koju pohađa 800 učenika i u kojoj je zaposleno 90 ljudi, a ispred nje su se nakon incidenta okupili roditelji.

Finska policija ispred osnovne u kojoj su tri maloljetne osobe ozlijeđene u pucnjavi Finska policija ispred osnovne u kojoj su tri maloljetne osobe ozlijeđene u pucnjavi Foto: Afp

Svjedok događaja je ispričao da je nešto poslije 9 sati u školskom dvorištu odjeknuo jedan pucanj.

"Začuo se užasan vrisak i par djece je potrčalo preko dvorišta. Nakon samo nekoliko minuta, u dvorište su uletjela policijska vozila i hitna pomoć", rekao je.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Demontaža Žestoka svađa Piletića i Benčić: "Molim?! Ovo je nevjerojatno. Ja znam da vi kradete, ali da tako bezočno lažete..."

Od događaju se oglasila finska ministrica unutarnjih poslova Mari Rantanen.

"Ne mogu ni zamisliti bol i zabrinutost koju mnoge obitelji trenutno proživljavaju", napomenula je.

Finski premijer Petteri Orpo istaknuo je na X-u da je ova pucnjava duboko potresan događaj.

"Moje misli su sa žrtvama, njihovim voljenima i ostalim učenicima i školskim osobljem", objavio je premijer na X-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene