Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob neprijatelja

Pucnjava između dviju Koreja, stanovnici u skloništu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon pucnjave između Sjeverne i Južne Koreje, stanovnici otoka u blizini kojeg se dogodio sukob na moru, evakuirani su u skloništa.

Stanovnici otoka kojeg kontrolira Južna Koreja blizu osporavane morske granice, svjedoče da su čuli pucnjavu, javlja Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni" Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

Sjeverna Koreja na tom području provodi vojne vježbe. Pri tom je jedan projektil pao na teritorij Južne Koreje, a njezini vojnici su uzvratili vatru. Stanovnici su brzo otišli u sklonište.

'Granate ispaljene iz Sjeverne Koreje pale su s naše strane granice te smo uzvratili otvorivši vatru', izjavio je glasnogovornik glavnog stožera južnokorejske vojske.

'Zasad obje strane pucaju u more', dodao je glasnogovornik. Stanovnici južnokorejskih otoka Baengnyeonga i Yeonpyeonga dobili su upute da odu u skloništa, istaknuo je lokalni dužnosnik.

'Tražimo od svih stanovnika da smjesta odu u skloništa, neki su to već učinili', kazao je on.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak proglasila upozorenje protiv plovidbe za područja u blizini svoje zapadne obale u blizini sporne granice s Južnom Korejom i obavijestila Jug da će izvesti vježbe gađanja, priopćila je južnokorejska vlada.

To područje je u blizini tzv. Sjeverne granične crte povučene na kraju Korejskog rata 1950-53, koju Sjever odbija priznati. U ranijim sukobima dviju mornarica u tom području poginule su desetine mornara na obje strane.

Sjeverna Koreja se priprema za nove nuklearne pokuse?

Sjevernokorejsko upozorenje dolazi usred povišenih napetosti s kojima se suočava Sjever nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti osudilo Pyongyang zbog ispaljivanja rakete srednjeg dometa prošloga tjedna upravo dok su se čelnici Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država sastajali kako bi razgovarali o programu naoružanja Sjeverne.

Područja koja je označio Sjever su sjeverno od morske granice ali leže blizu otocima nastanjenim civilima, rekao je južnokorejski dužnosnik koji je zatražio da ne bude imenovan. Južnokorejska vojska će pažljivo pratiti da ne dođe do bilo kakve teritorijalne povrede njezinih voda, rekao je.

Najava vojne vježbe zadnji je u dugom nizu incidenata zbog morske granice koju suparnici ogorčeno osporavaju u jednom od najviše naoružanih područja na svijetu s oko 1,8 milijuna vojnika.

Južnokorejski vojni brod potopljen je 2010. pogotkom sjevernokorejskog torpeda, kako to tvrdi Seoul, a Sjever niječe, pri čemu je poginulo 46 mornara. Sjever je bombardirao jedan od otoka u blizini granice kasnije te godine ubivši četvero ljudi. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene