Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje misterij

'Bilo je zastrašujuće, mom je prijatelju ptica umalo pala na glavu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomor gotovo 5 tisuća crnih ptica, koje su u novogodišnjoj noći pale s neba i dalje je misterij.

Na gradić Beebe u američkoj saveznoj državi Arkansas palo je gotovo 5 tisuća ptica, a to je potaknulo ispitivanje u koje su se uključili i biolozi iz nacionalnog ornitoškog laboratorija Sveučilišta Wisconson-Madison. Oko 5.000 uginulih crnih ptica - američkih svraka i europskih čvoraka, koji se zimi često okupljaju u jata, palo je u novogodišnjoj noći poput kiše na gradić u Arkansasu te izazvalo zabrinutost lokalnih stanovnika koji su nagađali o trovanju zraka ili vode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak misterija pomora životinja 'Na Palagruži je više puta uginulo na tisuće ptica' Slika nije dostupna Znanstvenici u čudu Misterij: 'Što god je uzrokovalo pomor 5.000 ptica, snašlo ih je brzo'

>> Misterij: 'Što god je uzrokovalo pomor 5.000 ptica, snašlo ih je brzo'

'To je bilo jako traumatično za puno ljudi. Bilo je zastrašujuće', izjavila je Karen Rowe iz ornitološke službe Arkansasa koja je dopremila primjerke uginulih ptica na sveučilište Wisconson-Madison. 'Jedna od njih gotovo je pogodila mog najboljeg prijatelja u glavu. Nakon toga smo pošli u kuću', rekla je Christy Stevens, koja se našla s nekolicinom ljudi na svježem zraku, kako bi pripalila cigaretu, prenosi New York Times.

Gradonačelnik Beebea Mike Robertson rekao je kako je posljednji leš uginulih ptica uklonjen s javnih površina jučer oko 11 sati po lokalnom vremenu. Dodao je kako su radnici nosili zaštitna odijela  više iz rutinskih, nego razloga opasnih po zdravlje.

Znakovi fizičke traume

Prva testiranja nisu pokazala prisutnost otrovnih plinova u ptičjem perju, ali su biolozi našli znakove fizičke traume koji mogu poticati od udara tuče ili groma, izvijestio je bostonski dnevni list Christian Science Monitor u internetskom izdanju.

Jedno od mogućih objašnjenja jest da je vatromet iz krošnji drveća podigao velika jata ptica koja su uletjela u oluju s tučom ili grmljavinom. Gradić Beebe poznat je po velikim jatima ptica koje je ministarstvo poljoprivrede prije nekoliko godina pokušalo otjerati, ali je na kraju odustalo.

Vodeća vijest

Kao žrtve iznenadne oluje nekoliko stotina pataka palo je 1973. godine s neba u blizini Stuttgarta u Arkansasu, poznatom kao 'svjetskoj prijestolnici pataka'. U drugom slučaju su biolozi našli stotine uginulih pelikana u sredini šume, a obdukcijom je utvrđeno da su bili pogođeni gromom.

Dan prije neobičnog pomora ptica u Beebeu, 200 km dalje kod Ozarka u Arkansasu, u rijeci Arkansas je pronađeno oko 100,000 uginulih riba, vrste koja se naziva bubanj. Utvrđeno je da je riječ o bolesti koja je pogodila samo tu vrstu riba. U nedostatku događanja prvog radnog dana u godini, vijest o kiši uginulih ptica u Arkansasu bila je u ponedjeljak jedna od vodećih u programu američkih TV mreža. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene