Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi takav dokaz

Znanstveno otkriće koje će biti zanimljivo svima koji imaju psa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Psi su doista fantastične životinje!

"Vjerujemo da su psi obuhvaćeni istraživanjem mogli riješiti zadaće vezane uz fotografije nepoznatih osoba jedino primjenjujući svoja znanja o emotivnim izrazima lica", kaže Corsin Müller s bečkog veterinarskog fakulteta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama Ilustracija U Južnoj Koreji Mesna industrija se opirala, ali nema povratka: Zabranjuje se klanje pasa i prodaja njihova mesa

U okviru istraživanja znanstvenici su prvo naučili pse na fotografije iste osobe koja je imala sretan ili ljutit izraz lica. Nakon toga je njihova sposobnost razlikovanja raspoloženja testirana uz pomoć ekrana osjetljivog na dodir njuške.

Na ekranu su se istodobno pojavljivale dvije fotografije, ali sada potpuno novih osoba, koje su na jednoj bile sretnog a na drugoj ljutitog izraza lica. Automat ispod ekrana izbacivao je poslasticu jedino ako bi pas njuškom dodirnuo 'sretnu' fotografiju.

Pokazalo se da je pas mogao prepoznati dobro raspoloženje na fotografiji i bez obzira na to što je mijenjala mjesto na ekranu pritiskao je puno češće na nju kako bi dobio nagradu nego što bi se to događalo da se radilo o slučajnosti.

Rezultati su pokazali da su psi, ne samo da su naučili razlikovati dobro od lošeg raspoloženja na fotografiji, mogli to znanje i primijeniti kako bi dobili nagradu.

"Naše istraživanje pokazuje da psi mogu razlikovati ljutit od sretnog izraza lica kod čovjeka, znaju da ta dva izraza imaju različito značenje i to mogu učiniti ne samo za osobe koje dobro poznaju nego i za one koje nikad do tada nisu vidjeli", kaže znanstvenik Ludwig Huber s bečkog veterinarskog fakulteta.

Znanstvenici kažu kako se čini da psi povezuju nasmiješeno lice s pozitivnim značenjem a ljutito s negativnim značenjem.

Istraživanje je pokazalo da su psi puno sporije učili povezivati ljutito lice s nagradom u obliku hrane što govori da su imali prethodna iskustva da je najbolje držati se podalje od osoba ljutitoga izraza lica.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Current Biology. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene