Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kultiviranjem sloboda, Urugvaj raste'

Prvi u svijetu: Trgovina marihuanom postala legalna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urugvaj je u utorak postao prva zemlja na svijetu koja je legalizirala i uzgoj i prodaju i konzumiranje marihuane što je pionirski socijalistički eksperiment kojeg će pažljivo pratiti druge latinoameričke države u kojima se raspravlja o legalizaciji droga.

Zakon, koji je u Senatu prošao s 16 glasova za i 13 protiv, regulira uzgoj, distribuciju i konzumaciju marihuane i cilj mu je oduzeti taj posao narkokartelima u toj maloj srednjoameričkoj državi.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Njemačka želi legalizaciju kanabisa - 2 Protiv zabrane Europska velesila kreće u liberalizaciju korištenja i uzgoja kanabisa

Pobornici zakona, od kojih su neki pušili džointe, okupili su se ispred Kongresa držeći u rukama zelene balone, zastave Jamajke kao podsjetnik na Boba Marleya i transparent: 'Kultiviranjem sloboda, Urugvaj raste'.

Potrošači kanabisa moći će kupiti maksimalno 40 grama mjesečno u ovlaštenoj apoteci pod uvjetom da u Urugvaju imaju prijavljeno stalno boravište, da su stariji od 18 godina i da su u vladinom registru koji će pratiti trgovinu drogom.

Zakon će stupiti na snagu za 120 dana i od tada će Urugvajci moći godišnje u svojim domovima uzgojiti šet stabljika marihuane odnosno do 480 grama droge i stvarati klubove pušača s 15 do 45 članova koji će smjeti zajedno uzgajati do 99 biljaka godišnje.

Do predoziranja marihuanom dolazi nakon 750 kg popušenih u 15 minuta!

Konzumiranje marihuane i do sada je bilo legalno u Urugvaju ali ne i uzgoj i prodaja droge.

Već su neke zemlje u svijetu dekriminalizirale posjedovanje marihuane a Nizozemska dozvoljava njezinu prodaju u coffee shopovima. No Urugvaj je prva zemlja na svijetu koja će legalizirati čitav lanac od uzgoja preko prodaje do potrošnje.

Nekoliko zemlja poput Kanade, Nizozemske i Izraela dozvoljava uzgoj marihuane u medicinske svrhe.

Urugvaj je jedna od najsigurnijih latinoameričkih zemalja u kojoj je malo nasilja vezanog uz narkokriminal poput onog koji odnosi živote u Kolumbiji ili Meksiku.

Prema anektama 58 posto Urugvajaca ipak se protivi legaliziranju uzgoja i prometa marihuanom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene