456172
456172
456172
456172
456172

AMERIČKI IZBORI Bill Clinton bi mogao biti prvi... što?

  • , 07.11.2016., 11:37
  • Autor:
  • komentara

Ako Hillary Clinton sutra postane predsjednica SAD-a, Amerika će hitno morati riješiti novu 'glavobolju' : kako oslovljavati bivšeg predsjednika Billa Clintona.

 
 
 
 
Hillary i Bill Clinton (Foto: AFP)
Hillary i Bill Clinton (Foto: AFP)

Radi se o dvostrukoj povijesnoj novini. Nijedan muškarac nije ušao u Bijelu kuću kao suprug predsjednice i nikada bivši predsjednik nije bio oženjen predsjednicom.

"Prvi gospodin" titula je koja bi se mogla nametnuti u neslužbenom obliku, procjenjuju stručnjaci, dodajući da "prvi suprug" ili "prvi muškarac" ne zvuče primjereno.

Prvi gospodin?

Neki već govore da Clintonu titula "prvog gospodina" nikako ne bi pristajala, podsjećajući na njegove afere sa ženama i nimalo džentlmensko ponašanje.

"U SAD-u imamo šest guvernerki i njihovi supruzi neslužbeno nose titule prvog gospodina", kazala je Lisa Grotts, stručnjakinja za protokol.

No cijela je stvar složenija jer se radi o Clintonima. Bill Clinton (70) bio je predsjednik od 1993. do 2001., a ako ste jednom bili na čelu države titulu predsjednika imate doživotno, kazala je povjesničarka Allida Black.

"Zadržat će tu titulu. Prema protokolu, bit će predsjednica Clinton i bivši predsjednik Clinton", tvrdi ta povjesničarka. Podsjeća i na slučaj obitelji Bush, tj. na Georgea W. Busha (43. predsjednika) i njegova oca Georgea, 41. predsjednika.

Problemi s oslovljavanjem

"Imali smo predsjednika Busha i bivšeg predsjednika Busha. Kada su bili zajedno tako smo ih oslovljavali", kazala je Black.

"Da je Hillary udana za nekoga tko nije bio predsjednik, bio bi prvi gospodin. Ali Bill Clinton je bivši predsjednik i ne može ga se nazivati 'prvi gospodin' jer je to niža titula od predsjedničke", objasnila je povjesničarka.

Lisa Grotts smatra da će Bill Clinton iz poštovanja prema supruzi zajedno s njom pronaći rješenje.

No jedna je stvar potpuno jasna: Bill Clinton, još uvijek vrlo aktivan i mjesecima angažiran u kampanji svoje supruge, ne može raditi niti primati plaću ako se vrati u Bijelu kuću.

"To je protuzakonito", kazala je Black. No predsjednica Clinton mogla bi mu povjeriti neku neslužbenu, neplaćenu misiju, kao što je Bill to učinio za Hillary tijekom svog prvog mandata. Radila je tada na reformi zdravstvenog osiguranja koja se pokazala neuspješnom.

Američke prve dame imaju svoje osoblje u Bijeloj kući i šefa kabineta i po ustaljenom običaju bave se stvarima do kojih im je stalo, ali ne izazivaju polemike.

Laura Bush je bila posvećena pitanju obrazovanja, dok se Michelle Obama fokusirala na vrtlarenje, borbu protiv pretilosti i zaštitu veterana.

A politični Bill Clinton kao povrtlar? Teško zamislivo. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se