Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otežano disanje i groznica

Opasni virus 'stigao' na Zapad: Ne postoji cjepivo ni liječenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke zdravstvene službe izvijestile su u petak o pojavi prvog slučaja zaraze koronavirusom MERS (Srednjeistočni respiratorni sindrom) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su da je ta bolest dijagnosticirana kod jednog zdravstvenog radnika koji je 24. travnja doputovao iz Saudijske Arabije preko Londona i Chicaga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strahuje se od širenja Smrtonosni "virus krvavih očiju" prvi put zabilježen u ovoj europskoj zemlji: Cjepiva nema, a stopa smrtnosti je jeziva Pacijent oboljen od Nipah virusa Panika u Indiji Pomalo zaboravljeni virus ponovno hara! Sve počinje glavoboljom i pospanošću, ali brzo može nastupiti koma

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji pozvale su sve koji su putovali zrakoplovom, u kojem je bio poslovnjak koji se razbolio nekoliko dana nakon dolaska u SAD, da dođu na pregled. Postoji bojazan da je netko od putnika iz zrakoplova također zaražen. Muškarac je u SAD putovao British Airwaysom iz Rijada, a na Heathrowu u Londonu presjeo je za Chicago. 'Predvidjeli smo da će MERS doći do SAD-a, spremni smo i poduzimamo brzu akciju', rekao je direktor CDC-a Tom Frieden.

CDC je u potrazi za ljudima koji su možda bili u kontaktu sa zaraženom osobom jer se virus može širiti bliskim kontaktom.

Slučaj je dijagnosticiran nakon što je pacijent počeo osjećati respiratorne simptome tri dana nakon dolaska u SAD. Simptomi uključuju otežano disanje, kašalj i groznicu. Pacijent je trenutno u stabilnom stanju u izolaciji.

Francuski institut izgubio 2300 bočica smrtonosnog virusa

Virus se prvi put pojavio 2012. u Saudijskoj Arabiji. Od pojave bolesti evidentiran je 401 slučaj, uglavnom na Arapskom poluotoku. Dosad su se izolirani slučajevi zaraze MERS-om pojavili u 12 zemalja. Većina zaraženih ljudi razvila je teške akutne respiratorne bolesti, uz temperaturu, kašalj i otežano disanje. Od posljedica bolesti umrlo je 93 ljudi.

Službenici ne znaju odakle je virus došao ni kako se točno širi. Ne postoji cjepivo ili konkretno liječenje za taj virus. (D.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene