Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija na Ohridu

Prvi rezultati: Nema indicija da je Ilinden nasilno potopljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi rezultati istrage o uzrocima potonuća broda 'Ilindena' u Ohridskom jezeru, kad se 5. rujna utopilo 15 bugarskih turista, pokazuju kako nema nikakvih oštećenja ili drugih indicija koji bi upućivali na to da je riječ o kakvu nasilnu činu, kako se sumnjalo u dijelu bugarske javnosti, objavili su makedonski mediji.

Istraga je prekinuta na nekoliko dana, a nastavit će se analizom materijala glavnih dijelova broda i ispitivanjem očevidaca. 'Prvi rezultati istrage, koju su obavili hrvatski i slovenski stručnjaci nakon što je brod u subotu izvučen na površinu, pokazuju kako brod nigdje nije oštećen, pa nema ni indicija o nasilnu činu', izjavio je direktor ureda javne sigurnosti makedonskog MUP-a Ljubčo Todorovski, a javlja makedonski radio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najavili štrajk Skandal u Makedoniji: Bivši ministar gospodarstva i njegovi pomagači upali u nadzorni toranj i napali kontrolore leta Slika nije dostupna Zbog Kosova Makedonski predsjednik otkazao regionalni summit u Ohridu

>> VIDEO: 'Ljudi su padali, brod tonuo. Bilo je strašno'

>> VIDEO: Splitska tvrtka izvukla Ilinden iz Ohridskog jezera

Todorovski je izvijestio da se istraga prekida na nekoliko dana, a nastavit će se ispitivanjem motora i sustava upravljanja, koji se smatraju glavnim uzročnicima nesreće jer je brod star 70 godina. Bit će ispitani i svi svjedoci i spasioci unesrećenih bugarskih turista, čije bi izjave mogle biti korisne za istragu. Stručnjaci splitske tvrtke Dubina-inžinjering, koji su izvukli brod s dna Ohridskog jezera, vratili su se u Hrvatsku. Ohrid su napustili i bugarski stručnjaci koji su pratili postupak izvlačenja broda i istražni postupak, posebice zato što su u Bugarskoj nakon nesreće neki mediji i dužnosnici izrazili sumnju da je brod namjerno potopljen eksplozivnim sredstvima.

Brod je potonuo 5. rujna prevozeći bugarske turiste do crkve sv. Nauma koja se nalazi na suprotnoj strani jezera u odnosu prema gradu Ohridu. Na brodu je bilo 57 osoba s posadom, a brod je registriran za prijevoz 45 osoba. Poginulo je 15 osoba. Do sada se sumnjalo da je to bio i glavni uzrok potonuća broda, no u današnjem izvješću ta se činjenica ne spominje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene