Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao pripadnik Liberala

Prvi puta u povijesti: Aboriđin postao član parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi puta u povijesti Aboriđin je postao član autralskog parlamenta.

57-godišnji Ken Wyatt izabran je u okrugu Hasluck kao pripadnik Liberalne stranke desnog centra. Wyatt je odbacio rasistička pisma mržnje koja je dobivao tijekom predizborne kampanje i rekao da je to doživljavao cijeli život odrastajući kao Aboridžin. 'Maknimo se od toga, ono što je važnije je smjer u kojem će Australija ići naprijed,' rekao je, prenosi BBC. Primio je i mail s porukom da za njega ne bi glasovali da su znali da je Aboridžin.

Pročitajte i ovo Europski parlament u Strasbourgu (Foto: AFP) nakon upozorenja stiglo objašnjenje Drama u Europskom parlamentu: Poslano upozorenje zbog sumnjive vode, objavljeno o čemu se radilo Strašni prizor iz parlamenta Kritizirao vladajuću stranku VIDEO "Imate krv na svojim rukama": Zastupnik zagrmio za pozornicom pa se srušio, nije mu bilo spasa

'Rođen sam i odrastao u siromaštvu. Vlastitim trudom dogurao sam do nacionalne arene. Sve što sam naučio, sve što znam i sve svoje vještine koristit ću za dobrobit naroda,' rekao je Wyatt.

I dok je Wyatt prvi Aboriđin izabran u parlament još dva autralska domoroca su obnašala dužnost senatora. Australska vlada tek se prije dvije godine ispričala Aboridžinima za nepravde i diskriminaciju koju su pretrpjeli od vlasti, posebno ističući takozvanu izgubljenu generaciju kada su tisuće aboridžinske djece prisilno odvedene od svojih obitelji.

Na prošlotjednim izborima većinu nisu uspjeli skupiti ni Liberali ni Radnička stranka. Liberali imaju 73 mjesta, dok radnička stranka ima 72 mjesta. Nezavisni su dobili četiri mjesta, a Zeleni jedno. Za formiranje vlade potrebno je 76 mjesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene