Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presađivanje udova i lica

Prvi put trostruka transplantacija udova, pacijent dobio dvije ruke i nogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolnica na jugu Turske izvršila je prvu trostruku transplantaciju udova u svijetu. U isto vrijeme tim liječnika u Sveučilišnoj bolnici Akdeniz, transplantirao je lice istog donora drugom pacijentu, 19-godišnjaku. Bila je to prva transplantacija lica izvedena u Turskoj.

Dr. Zafer Aydin, voditelj odjela za transplantaciju na zapadu Turske gdje su odstranjeni udovi donora, rekao je da ta operacija postavlja rekorde. ‘Dvije ruke i jedna noga bit će transplantirani na istoj osobi, a to je prva takva transplantacija u svijetu. Bit će to druga transplantacija ruke u Turskoj’, kazao je dr. Aydin prije same operacije.

Pročitajte i ovo Turska obalna straža traži članove potonulog broda - 1 loše vrijeme FOTO Potonuo brod u Mramornom moru: Traje velika potraga za preživjelima Slika nije dostupna idu prema planu Ministarstvo se oglasilo o programima za transplantaciju organa: "Rezultati ne bi bili ostvarivi bez neupitne podrške javnosti"

Dodao je kako je obitelj donora, 35-godišnjeg Ahmeta Kaye napravila ‘nevjerojatnu žrtvu’, piše AP. Dva dana nakon što je primljen na odjel intenzivne njege Kaya je proglašen mrtvim te je njegova obitelj pristala donirati organe.

>> Amerikanac pronašao donora bubrega na – Facebooku!

Dr. Omer Ozkan, bio je voditelj tima od 25 osoba koji su izvršili operacije, te kazao da su oba pacijenta dobro. Transplantacija lica trajala je devet sati, dok je za transplantaciju udova bilo potrebno 12 sati.

Atilla Kavdir, 34-godišnjak koji je primio udove, izgubio je ruke i desnu nogu kada je imao 11 godina. Tada još dječak, željeznim je štapom udario električne vodove kada je želio otjerati golubove. Doživio je elektrošok zbog čega je završio u bolnici, a liječnici nisu mogli spasiti njegove udove. Mladić kojem je transplantirano lice, ono je izgorjelo u požaru kuće dok je još bio beba.

Liječnici su udove i lice dobili na raspolaganje jutros i odmah započeli s transplantacijama.

Prva transplantacija koja je uključivala presađivanje obje ruke dogodila se u Njemačkoj 2008. godine, a obje ruke prvi su put transplantirane u srpnju 2011. u Španjolskoj. Prva transplantacija lica dogodila se u Francuskoj 2005. godine.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene