Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Palili svijeće

Prvi put dio Turaka obilježio pokolj nad Armencima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u povijesti, brojni su turski državljani obilježili datum održavanja pokolja nad Armencima (od 1915. do-1917.), koje službeni Istanbul negira, okupivši se na nekoliko mjesta u tome gradu, u nastojanju da otklone tabu u zemlji koja odbija priznati tezu o genocidu nad Armencima.

Najveće okupljanje održano je na trgu Taksim u središtu Istanbula, na kojemu je, sa zapaljenim svijećama u rukama i crvenim karanfilima mirno sjedilo više stotina okupljenih, slušajući snimke armenske glazbe. Nekoliko stotina policajaca u civilnim odijelima i specijalaca štitilo je prosvjednike, sprječavajući skupine koje su se protivile njihovim mirnim prosvjedima da im se približe, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Gaza poduzimaju prve korake Izrael upozorio naše susjede i još tri zemlje: "To nas udaljava od postizanja rješenja" Nuklearni projektil, ilustracija "On je izdajica" Propagandistica Kremlja sasula opasne prijetnje: "Za pet godina ova zemlja neće postojati"

Okupljanje je održano na inicijativu turskih intelektualaca, među kojima je i Ahmet Insel. On je na mirno okupljanje pozvao sve one koji, kako je kazao ‘osjećaju veliku bol’ zbog počinjenog. Kako nikoga ne bi izazivali ni povrijedili, organizatori su u svojim govorima umjesto riječi ‘genocid’ koristili riječi ‘velika katastrofa’. Aktar je slikovito kazao kako je ‘div izašao iz boce’, objasnivši kako se ovdje ne radi samo o pitanju Armenaca, već i o pitanjima prava kurdske manjine.
Jutros se na azijskoj obali grada, na poziv Organizacije za ljudska prava i pod sloganom ‘Nikad više’ okupilo oko stotinu osoba. Ondje su se, na mjestu odakle su žrtve odvedene na smaknuće, prisjetili masovnog uhićenja 220 armenskih intelektualaca 24. travnja 1915.

‘Turska pokušava na pravo mjesto staviti politiku sjećanja, unatoč službenome stajalištu’ države kojim se kategorički odbacuje počinjeni genocid, rekao je za France press znanstvenik s istanbulskog Sveučilišta Bahcesehir, Cengiz Aktar. Armenci tvrde da je u smaknućima i deportacijama od 1915. do 1917. ubijeno oko milijun i pol njihovih sunarodnjaka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene