Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikoga nisu štedjeli

Narav nacista bila je i gora nego što se mislilo - Imali su i mobilne komore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije Auschwitza, Bergen Belsena i svih ostalih logora smrti - smrtonosni plinovi su se testirali u Poznanu.

10. listopada 1939. godine snage SS-a zauzele su tvrđavu iz 19. stoljeća u poljskom gradu Poznanu i pretvorili je u prvi koncentracijski logor Hitlerove Njemačke.

Pročitajte i ovo Skeniranje je pokazalo U-podmornicu na morskom dnu u blizini Skagena u Danskoj (Ilustracija: seawarmuseum.dk) 73 godine od potonuća Blizu Danske pronađena Hitlerova podmornica koja je krijumčarila naciste i njihovo blago u Južnu Ameriku Slika nije dostupna Sonderkommando zatvorenici Nakon 70 godina dešifrirani stravični zapisi iz Auschwitza: "Vukli smo tijela nedužnih žena i djece do lifta koji bi ih odvozio u peći“

No, umjesto da služi kao mjesto zadržavanja zatvorenika Reicha u Poznanu je uslijedilo sustavno ubijanje psihičkih bolesnika, lokalnih članova pokreta Otpora, akademika i svih koje je Reich percipirao kao prijetnju.

Ova tvrđava je ujedno bila i prvo mjesto u kojem se na civilima testiralo smrtonosne plinove.

Pod zapovjedništvom Herberta Langa, pripadnici posebne jedinice SS-Sonderkommando-Lange okupljali su pacijente ispred psihijatrijske bolnice u obližnjem gradu. Utrpavali su ih u kamione i prevozili u prototipove plinskih komora. Isprva su odvodili samo muške pacijente, no kad su ih sve ubili odveli su i žene te djecu. Do 30. studenog 1939. godine ubili su ve pacijente iz psihijatrijske bolnice.

TAJNI PODZEMNI TUNELI ZA OBRANU OD NACISTA Nije dozvolio da mu Nijemci plove pred nosom

No, nisu tu stali. Nitko nije pošteđen pa su tako i osoblje bolnice odvedeno u plinske komore. A komora je zapravo bila nekadašnje skladište atriljerije. Kad bi žrtve uveli unutra, vrata bi zapečatili glinom i kroz rupu puštali ugljikov monoksid.

Nakon što su shvatili da su njihovi 'eksperimenti' uspješno završili, nacisti su počeli koristiti mobilne komore - adaptirane kombije u kojima bi usmrćivali pacijente i ostalih psihijatrijskih bolnica.

Kod tih kombija je ispušna cijev bila spojena direktno sa stražnjim dijelom kombija u kojem su bili pacijenti. Tako su ih zapravo usmrćivali na putu do obližnje šume gdje su ih kasnije zakapali u masovne grobnice.

Do sredine 40-ih godina Lange je bio odgovoran za ubojstva više od 1000 pacijenata iz bolnice Owinska, 2750 pacijenata iz bolnice u Koscini, 1558 pacijenata i 300 mještana iz grada Dzialdowo te još na stotine civila iz obližnjih gradova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene