441076
441076
441076
441076
441076

MOSKVA OTVORILA VRATA ELONU MUSKU Prvi Hyperloop transportni sustav izgradit će se u Rusiji?

  • , 22.06.2016., 16:49
  • Autor:
  • komentara

Tvrtka Hyperloop američkog milijardera i osnivača tvrtke Tesla, Elona Muska, istražit će mogućnost izgradnje superbrzog transportnog sustava Hyperloop u Moskvi, prijestolnici Rusije.

 
 
 
 
Moderan transportni sustav (Ilustracija: Thinkstock)
Moderan transportni sustav (Ilustracija: Thinkstock)

Hyperloop je, podsjetimo, koncept superbrzog transportnog sustava, koji koristi vakuumske cijevi i magnetsku levitaciju putničkih vozila, kako bi omogućio kretanje istih brzinom do 1200 kilometara na sat. Brzine su to, kojima javni transport ulazi u posve novu dimenziju.

"Hyperloop može život dramatično poboljšati za 16 milijuna ljudi na širem području Moskve, skraćivanjem njihovog putovanja na svega djelić vremena koje potroše na to danas", rekao je Shervin Pishevar, suosnivač Hyperloop One, a prenosi Siberian Times.

"Naša dugoročna vizija jest surađivati s Rusijom kako bismo uspostavili transformirajući Put svile: teretni Hyperloop koji prevozi kontejnere od Kine do Europe u jednom danu", dodao je Pishevar.

Izvršni direktor Hyperloop One, Rob Lloyd, istaknuo je da zasad nije poznato koliko bi moskovski projekt koštao te da sustav u takvom gradskom okruženju ne bi nužno postizao maksimalnu brzinu kretanja.

Memorandum sporazuma potpisan je na međunarodnom ekonomskom forumu u St. Peterburgu, između Hyperloop One, Grada Moskve i ruske Summa Grupe, koja ulaže u infrastrukturne projekte.

U svijetu trenutno ne postoji operabilan transportni sustav Hyperloop, a njegovi skeptici dovode u pitanje tehnologiju na kojoj se bazira i može li ona napraviti skok iz znanstvene fantastike u stvarnost.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se