445152
445152
445152
445152
445152

BOLEST SE ŠIRI Umrla prva žrtva smrtonosne epidemije u Rusiji

  • , 01.08.2016., 14:29
  • Autor:
  • komentara

Epidemija antraksa u Sibiru uzela je svoju prvu žrtvu.

 
 
 
 
Borba s antraksom, arhiva (Getty Images)
Borba s antraksom, arhiva (Getty Images)

Dvanaestogodišnji dječak s ruskog poluotoka Yamal u Sibiru prva je žrtva smrtonosne infekcije antraksom.

Njegova baka preminula je dan ranije, ali nije još utvrđen točan uzrok. I dječak i baka pripadnici su nomada koji uzgajaju sobove od kojih je i krenula epidemija antraksa, odnosno bolesti crnog prišta. Sa zaraženog područja do sada su hospitalizirane 72 osobe, među kojima je 41 dijete. Bolest je do sada utvrđena kod osam osoba, piše Siberian Times.

Inače, bolest antraksa je rijetko smrtonosna za ljude ukoliko je pod liječničkim nadzorom. Područje na kojem se pojavila epidemija je evakuirano, a uginulo je gotovo 2500 sobova. Oko 4500 životinja je cijepljeno, no na zaraženom području ima ih preko 40 tisuća.

Rusija je na područje Yamala poslala helikoptere te 200 osoba koje bi trebale pomoći u sprječavanju širenja epidemije.

Ovo je prva pojava epidemije antraksa u Rusiji od 1941. godine. Stručnjaci smatraju kako je zbog iznimno toplog vremena došlo do topljenja dijela permafrosta u kojem se nalaze ostaci životinja pokopanih prije 70-ak godina koje su uginule od antraksa. Bakterija antraksa može mirovati desetljećima ili čak stoljećima u obliku spora koje je vrlo teško iskorijeniti te su najopasnije ukoliko se udahnu.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se