Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikab na licu

Prva prekrivena žena na izbornoj listi u BiH: Vrijeđaju me i zovu nindža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indira Sinanović prva je žena prekrivena lica u BiH koja ulazi u politiku na listi jednoj od stranaka.

Indira Sinanović koja se nalazi na listi BiH Stranke demokratske aktivnosti za Općinsko vijeće Zavidovići, prva je žena s nikabom koja će sudjelovati na izborima u susjednoj zemlji.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Ona obećava da će se boriti za socijalnu pravdu, protiv diskriminacije, a pogotovo za prava žena koje imaju vjerska obilježja. Ona sama kaže da joj povremeno dobacuju, da čuje vrijeđanja, doživi ponižavanja, ali da nakon upoznavanja slijede – isprike, piše Radio Slobodna Europa.

'Ukoliko žene sebi žele poboljšati status u društvu moraju se same založiti', Sinanović. ''Tko me upozna, tko sjedne i popije sa mnom kavu ili ima neki projekt sa mnom i radi sa mnom, kaže: 'Oprostite, stvarno sam imao drugačiju sliku i zaista niste to što smo mislili. Oprostite što smo tako mislili'. Vama vaša vjera, meni moja'', ispričala je Sinanović.

Kao novinarka počela je raditi prije dvije godine. Projekti televizije za koju je radila isprva su bili humanitarnog karaktera, a kasnije su radili političke i društvene teme.

''Poslije nekih projekata, upoznala sam neke ljude, tako se došlo na ideju da me pitaju bih li se ja politički kandidirala. Postavlja se pitanje: zašto ne? Pravo svakog građanina Bosne i Hercegovine je da bude izabran, a i da bira'', rekla je Sinanović.

Kao novinarka, ističe, nikada nije imala problema s diskriminacijom. Međutim, dodaje, nije tajna da u Bosni i Hercegovini ne postoji žena s vjerskim obilježjem koja nije preživjela neki oblik diskriminacije.

''U Bosni i Hercegovini trenutno je takva situacija da se sve nekako zaključi na osnovi vizualnog, ali se događa da ti dobacuju: 'Nindža', da ti nešto kažu, da te vrijeđaju, da te ponižavaju. A ne poznaju me. Ako uđem u Općinsko vijeće, možda imam priliku da svojim angažmanom skrenem pažnju na te ljude, da pokušamo, te će Općinsko vijeće pokušati poboljšati socijalnu situaciju tih ljudi koji su očito zaboravljeni od svih'', kaže Sinanović.

Upitana bi li se borila za prava osoba i žena iz drugih religija i drugih svjetonazora, kaže: ''Kako smatram da neko treba poštovati mene, tako isto treba da se poštuju i prava drugih. Taj želi da bude takav, ja želim da budem ovakav. Bosna i Hercegovina, ako već želi k tom nekom europskom putu, treba biti zemlja različitosti. Znamo da Bosna i Hercegovina nema puno političarki. Koliko smo mi, diskriminirane, mogu reći da i mi, kao žene, donekle, snosimo odgovornost za to jer se ne angažiramo nešto posebno'', zaključuje Sinanović. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene