451445
451445
451445
451445
451445

Prva prekrivena žena na izbornoj listi u BiH: Vrijeđaju me i zovu nindža

  • , 25.09.2016., 16:58
  • Autor:
  • komentara

Indira Sinanović prva je žena prekrivena lica u BiH koja ulazi u politiku na listi jednoj od stranaka.

 
 
 
 
Inidra Sinanović (Foto: Facebook)
Inidra Sinanović (Foto: Facebook)

Indira Sinanović koja se nalazi na listi BiH Stranke demokratske aktivnosti za Općinsko vijeće Zavidovići, prva je žena s nikabom koja će sudjelovati na izborima u susjednoj zemlji.

Ona obećava da će se boriti za socijalnu pravdu, protiv diskriminacije, a pogotovo za prava žena koje imaju vjerska obilježja. Ona sama kaže da joj povremeno dobacuju, da čuje vrijeđanja, doživi ponižavanja, ali da nakon upoznavanja slijede – isprike, piše Radio Slobodna Europa.

'Ukoliko žene sebi žele poboljšati status u društvu moraju se same založiti', Sinanović.

''Tko me upozna, tko sjedne i popije sa mnom kavu ili ima neki projekt sa mnom i radi sa mnom, kaže: 'Oprostite, stvarno sam imao drugačiju sliku i zaista niste to što smo mislili. Oprostite što smo tako mislili'. Vama vaša vjera, meni moja'', ispričala je Sinanović.

Kao novinarka počela je raditi prije dvije godine. Projekti televizije za koju je radila isprva su bili humanitarnog karaktera, a kasnije su radili političke i društvene teme.

''Poslije nekih projekata, upoznala sam neke ljude, tako se došlo na ideju da me pitaju bih li se ja politički kandidirala. Postavlja se pitanje: zašto ne? Pravo svakog građanina Bosne i Hercegovine je da bude izabran, a i da bira'', rekla je Sinanović.

Kao novinarka, ističe, nikada nije imala problema s diskriminacijom. Međutim, dodaje, nije tajna da u Bosni i Hercegovini ne postoji žena s vjerskim obilježjem koja nije preživjela neki oblik diskriminacije.

''U Bosni i Hercegovini trenutno je takva situacija da se sve nekako zaključi na osnovi vizualnog, ali se događa da ti dobacuju: 'Nindža', da ti nešto kažu, da te vrijeđaju, da te ponižavaju. A ne poznaju me. Ako uđem u Općinsko vijeće, možda imam priliku da svojim angažmanom skrenem pažnju na te ljude, da pokušamo, te će Općinsko vijeće pokušati poboljšati socijalnu situaciju tih ljudi koji su očito zaboravljeni od svih'', kaže Sinanović.

Upitana bi li se borila za prava osoba i žena iz drugih religija i drugih svjetonazora, kaže: ''Kako smatram da neko treba poštovati mene, tako isto treba da se poštuju i prava drugih. Taj želi da bude takav, ja želim da budem ovakav. Bosna i Hercegovina, ako već želi k tom nekom europskom putu, treba biti zemlja različitosti. Znamo da Bosna i Hercegovina nema puno političarki. Koliko smo mi, diskriminirane, mogu reći da i mi, kao žene, donekle, snosimo odgovornost za to jer se ne angažiramo nešto posebno'', zaključuje Sinanović. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se