448171
448171
448171
448171
448171

ŽESTOKE ULIČNE BORBE ZA PORAZ IS-A Trupla na ulicama, ubijen 21 vojnik, 120 ih je ranjeno

  • , 28.08.2016., 18:08
  • Autor:
  • komentara

Dvadeset i jedan vojnik snaga libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA) je poginuo, a 120 je ranjeno u nedjelju u Sirtu u borbama protiv Islamske države (IS), rekao je jedan medicinski izvor.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

18:04 - Vojnici su ubijeni u "zadnjoj fazi" ofenzive na položaje koje još kontrolira IS u svom uporištu u Sirtu, a koju su pokrenule snage libijske vlade nacionalnog jedinstva.

Oko tisuću vojnika je mobilizirano kako bi potpuno potisnuli džihadiste koji pružaju otpor u dvjema četvrtima tog priobalnog grada kojega je velik dio od početka ljeta oslobodila GNA.

U tim "žestokim uličnim borbama" poginuo je 21 vojnik vladinih snaga, a 120 je ranjeno, rekao je medicinski izvor. Fotograf je vidio i trupla dvojice boraca IS-a na ulici.

Potpuno oslobađanje grada, 450 km istočno od Tripolija, bilo bi velik poraz za IS koji ga je zauzeo u lipnju 2015. i pretvorio u bazu za širenje izvan granica Sirije i Iraka.

Vladine snage su počele ofenzivu 12. svibnja i 9. lipnja ušle u taj grad, rodno mjesto bivšeg diktatora Moamera Gadafija, gdje su zauzele luku i upravno središte.

Provladine snage se već nekoliko dana pripremaju za tu "presudnu bitku" s IS-om pošto su potisnule džihadiste na njihove zadnje obrambene položaje.

U operaciji sudjeluje 1.000 vojnika, IS planiraju posve izbaciti iz grada

13:07 - Snage libijske vlade nacionalnog jedinstva pokrenule su u nedjelju "posljednju fazu" ofenzive na položaje koje još kontrolira skupina Islamska država u svojem uporištu u Sirtu, rekao je glasnogovornik tih snaga.

"Naše su snage ušle u posljednje dvije četvrti IS-a u Sirtu", izjavio je Reda Isa, glasnogovornik novinskog centra provladinih snaga. "Posljednja bitka za Sirt je počela", dodao je on.

"Približno 1000 vojnika sudjeluje u posljednjoj fazi operacije", rekao je Isa.

Smješten 450 kilometara istočno od Tripolija, Sirt je najvažniji grad u Libiji koji IS kontrolira od lipnja 2015. Snage libijske vlade ondje su ušle 9. lipnja u okviru ofenzive pokrenute 12. svibnja.

"Jedan od naših tenkova uspio je uništiti autobombu usmjerenu na naše snage, neutralizirajući je prije nego je dosegla cilj", objasnio je glasnogovornik. (Hina)


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se