Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Novom Travniku

"Kad se dogodilo da se netko u bolnici zapalio? Pa tog nema nigdje na svijetu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svezan remenjem za bolnički krevet, sam u sobi, vikao je i tražio pomoć dok je gorio u plamenu. Koliko dugo? Tko ga je zapalio? Misterij je koji će, nadaju se obitelj i prijatelji preminulog 33 godine starog Gabrijela Trbare, razriješiti policijska istraga.

Nezapamćen je to slučaj koji je pokrenuo lavinu optužbi na račun bolnice u Travniku: Kruže priče kako su krečenjem zidova i bacanjem izgorenog madraca pokušali sve zataškati.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Novinar Provjerenog Mato Barišić otišao je na odjel psihijatrije, bio u sobi gdje se dogodila tragedija, ali pronašao i ekskluzivnog svjedoka nesreće kojeg nije pronašla policija, koji tvrdi kako mladićeve posljednje riječi rasvjetljavaju slučaj.

Od Gabrijela ostale su samo uspomene, ali i veliki upitnik. Kako se ovo moglo dogoditi? Zašto mu nisu stigli u pomoć? To su samo od nekih pitanja koja muče obitelj preminulog.

Sredinom travnja Gabrijel Trbina iz Novog Travnika završio je na psihijatriji. Ovo nije bio prvi put. Naime, godinama se lijekovima borio protiv teške bolesti. Kada je po sedmi put zaprimljen na odjel psihijatrije travničke bolnice bio je agresivan, izgubljen i sumanutih ideja.

Policija je poziv iz bolnice zaprimila usred noći s 18. na 19. travnja.

"Iz bolnice Travnik nam je javljeno da je došlo do samozapaljenja pacijenta iz Novog Travnika", rekao je glasnogovornik županije Središnja Bosna Rasmir Prohan.

Na pitanje je li siguran da je došlo do samozapaljenja, Prohan je odgovorio kako su oni postupali po prijavi samozapaljenja.

Gabrijelova obitelj traži odgovore

Gabrijelova obitelj ne vjeruje vlastima: "Kad se dogodilo da se netko u bolnici zapalio? Pa tog nema nigdje na svijetu", rekao je otac pokojnog Ilija Trbara.

Da stvar bude bizarnija, u trenutku kada se to dogodilo Gabrijel je bio svezan. Naime, kako ne bi ozlijedio sebe i druge, ruke i noge bile su mu povezane remenima.

"Mnogo puta sam dolazila kad je bio vezan, on je već sedam puta tako bio u Travniku. Nije mogao nikamo, kao mrtav je svezan ležao", rekla je Gabrijelova majka Kata Trbara.

Prema izjavama iz bolnice, Gabrijel je veliki dio noći toliko galamio da su ostali pacijenti iz sobe u kojoj je bio tražili da ih se premjesti. Požar je izbio nešto iza 3 ujutro, ali je drama tek uslijedila.

"Vi ste mi dali upaljač"

Novinari Provjerenog našli su čovjeka koji tvrdi da je svjedočio trenutku kada je Gabrijel prevezen na odjel kirurgije. Prizor je, kaže, bio strašan. O tome ne želi javno. Ovo je kraj u kojem svatko svakog zna, u kojem se ionako teško živi, zbog čega ne želi dodatnih problema.

"Garderoba mu se zalijepila pa nisam vidio koliko je to izgorjelo. Vidio sam da su mu ruke boje ugljena, pogotovo lijeva", rekao je te dodao kako je Gabrijel " bio je pri svijesti i u tom trenutku im je psovao mater da mu pomognu. Onda je došla policija."

Na pitanja policije "Kako se zapalio?", "Je li bio vezan?", "Od kud mu upaljač?", bolnički tehničar rekao je kako je moguće da je u gaćama imao upaljač.

Međutim, Gabrijel je još uvijek bio pri svijesti, nije kašlja te je čak i mogao dići glavu, i rekao je "Vi ste mi dali upaljač", tvrdi anoniman izvor.

Reakcija bolnice

Ova informacija na događaj je bacila sasvim novo svjetlo. Novinari Provjerenog po odgovor su otišli u bolnicu.

Premda je sastanak s direktor zakazan tjedan dana unaprijed, i da je rekao da će osobno reći što zna o ovom događaju, na dogovoreni dan ga u bolnici nije bilo. Nakon razgovora s njegovom zamjenicom, iz bolnice su pristali da šef psihijatrije dr. Mustafa Strukar objasni što bolnica zna.

"Odgovornost u ovom segmentu postoji i ponavljam: Nama je jako žao što se to dogodilo i što ga je ta sudbina zadesila", rekao je dr. Strukar.

Šef odjela tvrdi da je zadnja kontrola pacijenta prema zapisniku bila u tri sata i pet minuta. Požar je prijavljen 25 minuta kasnije. Netom nakon samog događaja, krenule su priče da je bolnica odmah nakon događaja uništila dokaze.

Što će otkriti istraga?

Na pitanje novinara Provjerenog o istinitosti tih priča, glasnogovornik županije Prohan rekao je kako se to mora provjeriti kod tužiteljstva.

Županijsko tužiteljstvo tvrdi da su sve učinili prema pravilima i da su dokazi izuzeti "kako bi se u konačnici moglo dokazati je li bilo propusta osoblja bolnice, a samim time i postoji li krivična odgovornost", rekla je glasnogovornica Tužiteljstva Središnje Bosne Envera Beganović.

U bolnici tvrde da je sve dokaze odnijela policija te da nema riječi o tome da su išta skrili. Ipak, novinare Provjerenog zanimalo je kako se to moglo dogoditi ako je pacijent bio svezan.

"Ni meni to nije jasno. Nadam se da će to otkrit istraga. Ispod (madraca) nađen je upaljač. Kako je do svega došlo, ja u ovom trenutku zaista ne znam", rekao je dr. Strukar.

Možda bi rasvjetljavanju ove tragedije pomogla i izjava svjedoka koji se te noći zatekao u bolnici. O informacijama koje je svjedok dao dr. Strukar nije znao mnogo.

"Ja to ne znam, to nisam čuo. Znam samo da je bio pri svijesti i da je medicinska sestra taj upaljač našla i da ga je predala istražiteljima", rekao je dr. Strukar.

Tragičan kraj tragičnog života

Gabrijel je danima nakon događaja u travničkoj bolnici bio u Sarajevu, na odjelu plastične kirurgije. No ozljede su bile preteške, zbog čega je Gabrijel prije nešto više od tjedan dana preminuo. Obitelj još uvijek traži odgovore na pitanja uzroka njegove smrti

"Je li stvarno bitno tko ga je zapalio, on ili netko od pacijenata ili neka treća osoba? Oni su se trebali brinuti o njemu, ali nisu," zaključio je Gabrijelov brat Martin Trbara.

"Činjenica je da je Gabrijel bio teško bolestan, da je zbog svojih povremenih ispada policija morala intervenirati i odvoditi ga u bolnicu, da je prilikom zadnje hospitalizacije ozlijedio jednog bolničara. Ipak, bolnica ima iskustva s takvim pacijentima. Kako se dogodila ovakva tragedija, nikome nije jasno", dodao je ilija Trbara, otac pokojnog Gabrijela.

Istraga zakonski može trajati i do šest mjeseci, tvrde u tužiteljstvu. No vjeruju da će se detalji znati puno ranije. Hoće li u ovom slučaju netko biti prozvan imenom i prezimenom, te za to kazneno odgovarati, ne zna se. Posve je jasno, propust se dogodio. Propust uslijed kojeg je jedan ionako težak mladi život, nepovratno izgubljen.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene