Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki bi rekli - savršeno

Protjeran s kopna, ovaj narod živi na moru - Bez državljanstva, škola...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kristalno plavom koraljnom moru nadomak obala Malezije postoji skupina ljudi koja je izgradila iznimno blizak odnos s vodom na kojoj živi.

Nakon što im je zabranjeno da žive na malezijskom kopnu zbog njihova izbjegličkog statusa, narod Bajau je prekinuo vezu s kopnom i preselio se na more gdje vodi nomadski način života.

Iznad vode ovaj narod je izgradio nastambe u kojima žive njegovi pripadnici, a hrane se isključivo onim što ulove u oceanu.

Umjesto učenja matematike i ostalih predmeta u školi, njihova djeca uče loviti ribu, hobotnice i jastoge iz njihovih ručno izrađenih čamaca. Provode toliko vremena pod vodom da u njoj vide puno bolje od običnih 'kopnenih' ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proslavile i rođendan Trio za pamćenje: Postavile novi svjetski prekoatlantski rekord, jedna od veslačica ima neizlječiv rak Slika nije dostupna Spasili ju Petogodišnjakinju jak vjetar odnio prema pučini, otac je jedva spasio: "Imala je sreće i čvrsto se držala..."

FOTO Zašto nitko ne želi živjeti ovdje?!

Rijetki trenuci u kojima napuštaju svoje morske nastambe su oni kad putuju u obližnji gradić Sempornu kako bi svoje morske proizvode zamijenili za one kojih kod njih nema.

Malezijski fotograf Ng Choo Kia (43) otputovao je do ove udaljene zajednice kako bi ovjekovječio njihovu povezanost s oceanom.

Opisao ih je kao izbjeglice bez državljanstva koji su napustili Filipine te odabrali život na moru.

'Posjećuju zemlju samo kako bi razmijenili svoje proizvode za rižu, vodu i ostale potrepštine.. Djeca ne idu u školu tako da za njih nema budućnosti na kopnu. Mislim da je ovo situaciju koju treba staviti pod kontrolu', zaključio je fotograf, a njegove fotografije ovog neobičnog naroda možete pogledati na ovom linku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene