Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovinska reforma

Prosvjedi privukli od 825.000 do 3 milijuna Francuza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv mirovinske reforme prosvjedovalo je u subotu 825.000 ljudi, prema procjeni francuske policije ili tri milijuna, prema tvrdnji sindikata CGT, što je pad u odnosu na posljednju akciju, javile su agencije koje ističu da se u rafinerijama štrajkalo peti dan.

U subotu je protiv mirovinske reforme održano 264 okupljanja, javlja agencija AFP i prenosi ocjenu sindikata CGT, jednog od dvaju vodećih u Francuskoj, da je prosvjedovalo tri milijuna ljudi. CGT tvrdi da je 'odlučnost prosvjednika nepromijenjena', a MUP, kao i obično, kako javlja dpa, iznosi znatno niže brojke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video spotovi na internetu VIDEO: Slovenska vlada unajmila starletu za promociju mirovinske reforme Slika nije dostupna Mirovinski stupovi ne funkcioniraju Josipović: RH treba sveobuhvatna mirovinska reforma

Francuski MUP objavio je da je prosvjedovalo 825.000 ljudi, što je 'najniži odaziv' otkako su akcije počele u rujnu. Subotnji prosvjedi ipak nisu dosegli rekord od 3,5 milijuna prosvjednika prošli tjedan u utorak, ističu mediji. Prosvjedi se održavaju u strahu da će uskoro nastupiti nestašice goriva jer već peti dan štrajkaju radnici svih 12 francuskih rafinerija.

Zračna luka Orly ima zaliha za 17 dana, a u luci "Charles de Gaulle" mogle bi se icrpsti već u utorak, rekao je državni tajnik u ministarstvu prometa Dominique Bussereau.

No ministrica financija Christine Lagarde kazala je u subotu da vlada ima opcije kako opskrbiti benzinske crpke te je ustvrdila da je problema bilo samo na 230 postaja od ukupno njih 13.000 u zemlji. Unatoč ministričinu pozivu Francuzima neka ne paničare, vozači su nahrupili na crpke te je neke od njih nadzirala policija.

Željeznički promet u subotu nije mnogo trpio i prometovala je polovica predviđenih vlakova, objavila je državna željeznica SNCF. Francuski radnici oštro odbacuju prijedlog mirovinske reformu kojim se dobna granica za umirovljenje treba do 2018. godine podići sa 60 na 62 godine.

Predsjednik Nicolas Sarkozy ne odustaje od svoje reforme i tvrdi kako je to jedini način da se godišnji manjak od 32 milijarde eura za mirovine zaustavi da ne naraste na 50 milijardi 2020. Novi prosvjed sindikati najavljuju za utorak, dan uoči glasovanja u Senatu o novom mirovinskom zakonu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene