Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podigli šatore na Trafalgaru

Prosvjed studenata zbog visokih školarina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća studenata promarširalo je središtem Londona prosvjedujući protiv oštrih mjera štednje, zbog visokih školarina i privatizacije sveučilišta, odnosno smanjenja proračuna za visoko obrazovanje koje nameće konzervativna britanska vlada.

Skupina prosvjednika odvojila se od glavne grupe i podigla dvadesetak šatora na Trgu Trafalgar u podnožju spomenika admiralu Nelsonu, po uzoru na kampiranje Occupy Wall Street prosvjednika koji su prošli mjesec podigli šatore ispred crkve sv. Pavla.

Policija naoružana palicama privela je brojne studente, a ostale usmjerila prema glavnoj grupi prosvjednika koji su krenuli u financijsko središte grada. Ondje će se pred katedralom sv. Pavla pridružiti aktivistima pokreta Occupy London, koji studentima namjeravaju pružiti potporu.

Očekuje se da se oko 10.000 Britanaca diljem zemlje pridruži prosvjedima protiv obrazovne politike koalicijske vlade. Riječ je o najvećem prosvjedu u Londonu od velikih demonstracija u zemlji tijekom kolovoza. Studenti su isticali transparente na kojima je, među ostalim pisalo Obrazovanje za 99 posto.

Veliki studentski prosvjed održava se u organizaciji udruge National Campaign Against Fees and Cuts, koja vodi kampanju protiv vladina plana za uvođenje sustava visokog obrazovanja na tržišnim temeljima.

Razlog pokretanju prosvjeda je visina školarina za 2012. Ovaj je tjedan objavljeno da svako peto sveučilište namjerava promijeniti cijene usluga, unatoč tomu što su mnogi studenti već predali prijavnice. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene