Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tamna mrlja SAD-a

Prošlo je 10 godina od američke sramote koja je slučajno otkrivena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
10 godina je prošlo od strašne istine ikoja je 28. travnja 2004. godine prikazana na CBS News-u i to u vidu fotografija s prizorima koji su sablaznili cijeli svijet.

Zloglasni bagdadski zatvor Abu Ghraib danas stoji prazan. Njegovo zatvaranje, potaknuto strahom od najezde sunitskih pobunjenika, zajedno s transferom 2400 zatvorenika, objavljeno je nedavno od strane iračke vlade koja od 2006. godine ima kontrolu nad objektom.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Dan žena - 4 rušenje stereotipa Obilježavanju Dana žena pridružili se i strani radnici: "Osjećam se sigurno ovdje"

Ipak, zatvaranje ove ustanove, kao ni protek vremena, ne može izbrisati mrlju stvorenu brutalnošću američkih zatvorskih čuvara, vojne obavještajne službe i privatnih ugovornih ispitivača nad zarobljenicima.

Nadolazeća presuda žalbenog suda SAD-a napokon će utvrditi hoće li žrtve ovog zatvora dobiti priliku da sudu ispričaju svoju priču.

Raspravljena prošlog mjeseca, žalba ima za cilj vratiti na raspravu tužbu za naknadu štete koju je prije nekoliko godina sastavio Centar za ustavna prava protiv privatnih ispitivača u ime četiri Iračana koja su izjavila da su bila izložena elektrošokovima, seksualnom nasilju, prisilnoj golotinji te ostalim napadima na njihovo tijelo i dostojanstvo.

10 godina je prošlo od strašne istine ikoja je 28. travnja 2004. godine prikazana na CBS News-u i to u vidu fotografija s prizorima koji su sablaznili cijeli svijet. Na njima američki vojnici zlostavljaju i seksualno ponižavaju iračke zatvorenike. Obljetnicu su obilježila dva skandala. Prvi je tortura sama po sebi. Drugi je vladin neuspjeh da žrtvama pruži zadovoljavajuću mjeru pravde.

Zatvoren zloglasni zatvor Abu Ghraib

Ministarstvo pravosuđa predsjednika Busha kao i Baracka Obame pokazalo je malo interesa za kazneni progon odgovornih. Samo je nekoliko nemoralnih vojnika osuđeno na zatvorske kazne zbog sudjelovanja u ovoj noćnoj mori. Među njima su Lynndie England i Charles Graner Jr., javnosti poznati po svojim nasmijanim licima tijekom poziranja iza piramide golih tijela iračkih zatvorenika, s podignutim palcem prema gore.

Nitko od više pozicioniranih dužnosnika nije sankcioniran ni kažnjen ičim većim od opomene. Oštećenima također nije ponuđena nikakva naknada štete.

Predsjednik Bush je požurio horor u Abu Ghraibu prikazati kao djelo nekolicine 'loših jabuka'. No veoma je očito kako je zlostavljanje koje se tamo događalo bilo itekako sustavno.

Abu Ghraib je smješten na opasnom području, na pola puta između Bagdada i Faludže koju su početkom siječnja zauzeli pobunjenici, među kojima i džihadisti iz pokreta Islamske države u Iraku i na Levantu.



"Ministarstvo pravosuđa objavilo je da u cijelosti zatvara glavni zatvor u Bagdadu, nekad poznat kao Abu Ghraib, i da u suradnji s ministarstvom obrane seli iz njega zatvorenike", stoji u priopćenju objavljenom neodavno na internetu.

Ministar pravosuđa Hassan al-Chammari, prenosi se u priopćenju, dodaje da je 2400 zatvorenika, uhićenika i osuđenika u slučajevima povezanim s terorizmom, premješteno u druge ustanove u središtu i na sjeveru Iraka.

"Ministarstvo je donijelo tu odluku u okviru više mjera opreza u vezi sa sigurnošću u zatvorima", rekao je Chammari, dodavši da je Abu Ghraib "mjesto napetosti".

U vrijeme Sadama Huseina zatvor je bio središte zlostavljanja. Ondje je umrlo oko 4.000 zatvorenika.
SAD su kontrolu nad svim svojim centrima za pritvor u Iraku prepustile američkoj tvrtki Engility Holdings.

Odvjetnik bivših zatočenika, Baher Azmy, zbog patnji uzrokovanih 'ogromnim i strašnim arsenalom mučenja i zlostavljanja', podigao je tužbu, a sud presudio da američka tvrtka 71 bivšem zatočeniku zatvora Abu Ghraiba mora platiti 5 milijuna dolara odštete.

Američka vlada imuna je na tužbe koje proizlaze iz borbenih akcija od strane vojske za vrijeme rata. Sudovi trenutno utvrđuju da li i podizvođači, koji posluju u ratnim zonama, trebaju imati isti pravni imunitet.

A upravo su ti privatni ugovorni djelatnici, koje je za ispitivanje zarobljenika unajmila američka Vlada, odigrali ključnu ulogu u usmjeravanju i ohrabrivanju vojnika u nehumanom ponašanju prema svojim žrtvama.

Zaduženi za prikupljanje obavještajnih informacija, civilni ispitivači iskoristili su mnoštvo vojnih zapovjednika u zatvoru kako bi vojnicima dali smjernice kako 'smekšati' zarobljenike i postaviti uvjete za ispitivanje. To su zapravo eufemizmi za torturu koju su provodili.

Ipak, usprkos sveopćem zgražanju i zahtjevima za pravdom nakon što su fotografije objavljene u javnosti, 10 godina nakon što je skandal izašao na površinu, a nemoralni vojnici završili na suđenju zbog svojih uloga u svemu, ispitivači se nisu suočili ni sa kakvim oblikom kazne.

Umjesto toga, oni i dalje rade, i dalje s američkom vladom sklapaju multimilijunske ugovore i dobivaju novac američkih poreznih obveznika.

Vlada još uvijek može kazneno goniti ove ispitivače za kršenje ljudskih prava no nije pokazala namjeru da to učini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene