Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proširenje NATO-a Rusija nazvala ostatkom hladnog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO-ova vojna ekspanzija prema ruskim granicama podsjećanje je na Hladni rat i služi samo zaoštravanju odnosa, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U neobično oštrome napadu na NATO, Lavrov je na konferenciji i za novinare rekao kako nema sigurnosnog opravdanja za proširenje i upozorio bivše sovjetske države da bi njihov ulazak u NATO naštetio odnosima s Rusijom.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Erdoganov plakat u Istanbulu Vanjska politika u službi unutarnje Bouncer s Bospora: Što je potrebno da Turska pusti Švedsku u NATO?

Rusija od kraja Hladnoga rata s nelagodom prati kako nekadašnje zemlje Varšavskoga ugovora ulaze u NATO, a kad je prošli tjedan Ukrajina poduzela prve korake prema članstvu, izrazila je i nezadovoljstvo.

'Smatramo da je NATO-ova politika otvorenih vrata (prema novim članicama) politika naslijeđena iz Hladnoga rata', rekao je Lavrov.

'Uvjereni smo da geopolitičko širenje NATO-a nije doista motivirano sigurnosnim razlozima... Ono ne vodi jedinstvenome sigurnosnom prostoru, naprotiv, on će dovesti do fragmentacije i novih podjela'.

Rusija se već više od desetljeća protivi širenju NATO-a, ali komentar ruskoga ministra neobično je oštar. Na 90-minutnoj konferenciji za novinare on se više puta vraćao toj temi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene