Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračunski rezovi

Američka vojska smanjuje se na razinu prije 2. svjetskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko ministarstvo obrane reklo je u ponedjeljak da će smanjiti američku kopnenu vojsku na razinu od prije Drugog svjetskog rata, ukinuti popularni zrakoplov A-10 i smanjiti vojne naknade kako bi ostalo u okvirima proračuna za 2015.

Ministar obrane Chuck Hagel, predstavljajujući Pentagonove ideje kako se prilagoditi vladinu stezanju remena, rekao je kako će proračun za obranu koji bi trebao biti objavljen sljedeći tjedan biti prvi koji ide izvan 13 godina sukoba, odmičući se od dugotrajnih kopnenih ratova poput onih u Iraku i Afganistanu.

Pročitajte i ovo Obilježavanje Igmanskog marša - 7 Stigle tisuće ljudi FOTO Vijorile se zastave Jugoslavije, isticale petokrake... Pogledajte kako je obilježena jedna od najznačajnijih operacija NOB-a Ilustracija Drama iznad Žutog mora Srušio se američki F-16

On je, ipak upozorio da zemlji trebaju biti jasni rizici koje predstavlja niži proračun koji pred Pentagon postavlja izazov da rabi manje a ipak dobro obučene snage koje se mogu nositi s protivnikom, ali koje možda neće biti u stanju istodobno reagirati na višestruke sukobe.

Evo na što će u budućnosti oslanjati obrana SAD-a

"Suočavamo se...s rizikom nesigurnosti u dinamičnom i sve opasnijem sigurnosnom okolišu", rekao je Hagel. "Smanjenja proračuna neizbježno smanjuju marginu pogreške za vojsku u njezinu bavljenju ovim rizicima dok druge sile nastavljaju modernizirati svoje naoružanje".

Planira se smanjenje Pentagonove potrošnje u 2014. za 31 milijardu dolara, a u 2015. za 45 milijardi. Pentagonov proračun za 2015. fiskalnu godinu koja počinje u listopadu je procijenjen na 496 milijardi dolara, otpilike isti iznos kao i za tekuću fiskalnu godinu. Počinjući 2016. ministarstvo bi trebalo imati još veće smanjenje potrošnje za što je Hagel rekao da bi moglo ugroziti sigurnost zemlje.

Pravi smjer

Hagel je rekao da Pentagon planira smanjiti veličinu kopnene vojske na između 440.000 i 450.000 vojnika. Kopnena vojska trenutno ima oko 520.000 vojnika a planirano je njezino smanjenje na oko 490.000 u sljedećoj godini. Smanjenje na 450.000 predstavljalo bi najmanju veličinu američke kopnene vojske od 1940. prije nego što su Sjedinjene Države ušle u Drugi svjetski rat kada je brojala 267.767 vojnika.

Obrambeni analitičari kažu da Hagelovi proračunski prioriteti usmjeravaju Pentagon u pravom smjeru u pitanjima poput reforme vojnih plaća i uklanjanja rasipanja, ali može se suočiti s teškoćama u pridobijanju potpore zastupnika u Kongresu kojima predstoje izbori.

Hagel je rekao kako će Pentagon ukloniti flotu zrakoplova A-10 za blisku potporu koji su omiljeni u kopnenoj vojsci, kako bi osigurao nastavak financiranja novoga bombardera dugog dometa, Lockheed Martinova F-35 lovca i tankera za napajanje gorivom u zraku. Rekao je i da će Pentagon umiroviti 50 godina stare špijunske zrakoplove U-2 u korist bespilotnog Global Hawk sustava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene